Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Akiknek nem éri meg visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az életkoron kívül érdemes más tényezőket is figyelembe venni annak mérlegelésekor: megéri-e visszalépni az állami nyugdíjrendszerbe. Ilyen tényező lehet az iskolai végzettség, a munkaerőpiaci státusz - hangsúlyozta az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke. Fórizs Sándor azt mondta: mintegy 120 ezer embert érint ez a lehetőség, akiknek a nagyobb része jobban jár, ha visszalép.

Idén december 31-ig léphetnek vissza a tisztán állami nyugdíjrendszerbe az 53 év felettiek. Az Évgyűrűk Magánnyugdíjpénztár elnöke szerint a 120 ezer érintett nagy részének megéri visszalépni, akadnak azonban olyanok, akik jobban járnak, ha magánnyugdíjpénztári tagok maradnak. Főleg a férfiak, a magas iskolai végzettségűek, a magas státuszúak számára érdemes maradni.

Az életkor, a nem, az iskolai végzettség, a munkaerőpiaci státusz mellett mérlegelés tárgya lehet az is, hogy a magánnyugdíjpénztári befizetés örökölhető, azaz életbiztosításszerű jogviszonyt jelent.

A szakember elmondta azt is: a válság az idősek felhalmozását nem érintette olyan mértékben, mint a fiatalokét, az 1956 előtt születettek befizetéseit ugyanis a kiegyensúlyozott portfolióban kezelik. Itt a reálhozamok nem fordultak negatívba, sőt némi pozitívum keletkezett.

Hanganyag: Panulin Ildikó