Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megmarad az APEH-dolgozók lehetősége a prémiumra

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A pénzügyi tárca fenntartja az APEH és a VPOP dolgozóinak többletbevételekhez kötődő érdekeltségét 2010-ben is - jelentette be a csütörtöki megállapodás utáni közös tájékoztatón Oszkó Péter pénzügyminiszter és Michalkó Péter, az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének, valamint Holecz Gábor, a Vám- és Pénzügyőrség Független Szakszervezet vezetője.

"Ma konkrét összegek kifizetéséről nem tárgyaltunk, mert a költségvetés helyzete többletek kifizetését nem teszi lehetővé, most elvi megállapodás született" - mondta Oszkó Péter.

A pénzügyminiszter hozzátette: a költségvetés helyzetét az év végén lehet majd látni és akkor lesz mód újra meghatározni az összes költségvetési intézmény gazdálkodási kereteit.

Ha marad tartalék, akkor lehet dönteni arról, hogy mennyit lehet juttatni a két adóhatóság dolgozóinak - közölte Oszkó Péter.

A megállapodást ismertetve a pénzügyminiszter elmondta: "a jövőbeni játékszabályokat rögzítettük, amelyben a tárca azt vállalta, hogy a bevételek alakulása függvényében az egyéni teljesítmény értékelést is figyelembe véve, a költségvetési bevételek növelése érdekében végzett többletteljesítményt értékeli és elismeri".

Az év folyamán komoly munkaügyi konfliktus alakult ki a két adóhatóságnál, amelynek nyomán a tárgyalások után létrejött a mostani megállapodás - mondta Michalkó Péter. Az Adó- és Pénzügyi Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint a felek számára ez a megállapodás vállalható kompromisszumokat tartalmaz.

Az érdekeltségi rendszer fenntartása azt jelenti, hogy jövőre például a tervezett bevételek egy százalékos túlteljesítése esetén, ami 100 milliárd forintot jelent a büdzsének, juthatnak hozzá a két adóhatóság dolgozói a prémiumhoz - magyarázta Michalkó Péter.

Hanganyag: Kaputa Júlia