eur:
393.35
usd:
367.48
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Oszkó Péter: Rendkívül feszített az idei költségvetés

Rettentően feszített az idei költségvetés, és bár az adóbevételek egyelőre a prognózisoknak megfelelően alakulnak, a társasági adóból és az iparűzési adóból befolyó pénzek tényleges összegét nehéz megbecsülni - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Oszkó Péter hozzátette: a büdzsé tarthatósága attól is függ, képesek lesznek-e a közintézmények fegyelmezetten tartani magukat a megváltozott finanszírozási körülményekhez.

Komoly feszültségeket okoz, hogy immár a közszférában is szűkebbre kell húzni a derékszíjat, méghozzá meglehetősen rövid idő alatt, a legnagyobb fegyelmezettséggel - mondta a pénzügyminiszter az InfoRádió Aréna című műsorában.

Oszkó Péter hozzátette: a bevételek a prognózisoknak megfelelően alakulnak, ám egyes tételeket, így a társasági adóból és az iparűzési adóból a büdzsébe érkező pénzeket nehéz előre megbecsülni, tényleges összegüket csak decemberben lehet majd látni.

Nehézkes átállás

Az egészségügyben nem pusztán azzal a problémával kell megküzdeni, hogy kevesebb a rendelkezésre álló forrás, hanem azzal is, hogy az intézmények az év elején a gyógyító-megelőző ellátásokra többet költöttek - magyarázta Oszkó Péter. Több az adminisztrált beteg is - tette hozzá a tárcavezető, megjegyezve: a kórházak abban érdekeltek, hogy minél több pácienst jelentsenek be, tehát bizonyos tekintetben rossz irányba motivál a rendszer.

A kórházakat mindenképpen rá kell szorítani a spórolásra, de úgy, hogy az ne okozzon károkat az ellátásban - jelentette ki a pénzügyminiszter. Hozzáfűzte: csak a költségvetési egyensúly kockáztatásával lehet többletforráshoz juttatni az egészségügyet, vagyis máshol kell megfogni azt a pénzt, amelyet megkap az intézményrendszer. "Meg kell tudnunk alkudni egy kellően visszafogott összegben az egészségüggyel, és meg kell találnunk, hogy hol lehet ezt megspórolni" - fogalmazott.

Alkalmazkodni kell

Minden, a közszférában működő vállalatot próbára tesz, hogy alkalmazkodnia kell a megváltozott finanszírozási környezethez, ehhez ugyanis sok intézmény nem volt hozzászokva - mondta Oszkó Péter.

Még kevésbé tudják állni a próbatételeket azok a szervezetek, amelyek régóta rossz struktúrában működnek. Ilyen a BKV is, amelynek 80 milliárd forintos megújítandó hitelállománya van, arra pedig nincs sok esély, hogy a közeljövőben nyereségessé válik - magyarázta a pénzügyminiszter.

A tárcavezető hangsúlyozta: a közlekedési társaság számára csak akkor biztosít plusz pénzt a kabinet, ha az megtisztul a közéleti botrányoktól, ellenőrizhető módon rendet tesznek a személyi kifizetések és a menedzserszerződések rendszerében, és fenntartható pályára állítják a céget.

Elszakadni az IMF-től

A terv az, hogy Magyarország a finanszírozásban próbáljon meg elszakadni a Nemzetközi Valutaalaptól - közölte Oszkó Péter. A pénzügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország pillanatnyilag magabiztosan finanszírozható a piacról, amiben szerepet játszik, hogy növelte a bizalmat, az elmúlt időszakban fegyelmezett költségvetési politikát folytatott, és a befektetők kockázatvállalási hajlandósága is növekszik.

Hozzátette: az adósság lejárata függvényében Magyarország újabb kötvénykibocsátást tervez 2010 első félévében a külföldi pénzpiacokon.

A jövő évi költségvetés alacsonyabb költési szintre szorítja az államháztartást - fűzte hozzá a pénzügyi tárca vezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában
szakértők az Arénában

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×