eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Másodpercenként hatezer font új brit államadósság

Másodpercenként több mint hatezer font (1,9 millió forint) hitelt vett fel a brit kormány a múlt hónapban a recesszió okozta meredek adóbevétel-kiesések és a hatalmas gazdaságélénkítő kiadások okozta rekordhiány betömködésére.

A legfrissebb statisztikai adatok szerint augusztusban 16,1 milliárd font hiánnyal zárt a brit államháztartás. Ez rekord erre a hónapra számítva; tavaly augusztusban a havi deficit nem érte el a 10 milliárd fontot.

A szombati The Times kiszámolta, hogy a brit közfinanszírozási szféra augusztusi nettó hiteligénye másodpercenként 6.015 font állami hitelfelvételnek felelt meg.

A részletesen lebontott számítás szerint a jelenlegi hitelfelvételi ütem mellett 3 óra 42 percnyi új államadósságból lehetne megvásárolni Cristiano Ronaldót, a világ legdrágább labdarúgóját, akit nemrég 80 millió fontért vett meg a Real Madrid a Manchester Unitedtől.

Kilenc óra 24 percnyi állami hitelfelvételből már egy Airbus A380-as is kapható; ez jelenleg a világ legnagyobb utasszállító repülőgépe.

Alig több mint félévnyi új brit kormányadósságból pedig már a BP olajtársaság is megvehető lenne - áll a vezető londoni napilap szombati kimutatásában.

Nagy-Britannia államháztartási hiánya az idei pénzügyi évben a költségvetésbe beállított előrejelzés szerint 175 milliárd font (54 ezer milliárd forint) lesz, ami a hazai össztermék (GDP) becsült értékének 12,4 százalékát tenné ki. Ez a modern brit gazdaságtörténet eddigi legnagyobb központi deficitje lenne.

Független londoni elemzők azonban az állami hiteligényről szóló legújabb adatok után a költségvetésben szereplő hiányprognózist is túl derűlátónak tartják.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző cég most azt jósolja, hogy a jelenlegi pénzügyi évben a hivatalosan előirányzottnál legalább tízmilliárd fonttal nagyobb lesz a deficit, de vannak olyan előrejelzések, amelyek szerint idén 50 milliárd fontos hiánytúllépés is lehetséges.

A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő nemrég - hatalmas globális piaci visszhangot kiváltó lépéssel - stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra változtatta Nagy-Britannia lehető legjobb, "AAA" szintű szuverén adóskockázati besorolásának kilátását, arra a véleményére hivatkozva, hogy a mostani költségvetési folyamatok mellett a brit nettó államadósság középtávon elérheti a GDP-érték 100 százalékát.

A brit osztályzati kilátás rontása komoly megrettenést okozott a piacon. Felmerült ugyanis annak a rémképe, hogy ha Nagy-Britannia elveszítheti "AAA" besorolását, akkor a hasonló költségvetési és államadósság-gondokkal küszködő Egyesült Államok ugyanilyen szintű adósosztályzata sincs biztonságban, márpedig az amerikai "AAA" a piaci kockázatmegítélés globális alapmércéje.

A nemzetközi hitelminősítők mindazonáltal már jelezték, hogy az Egyesült Államok leminősítése nincs napirenden.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×