eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk

Orbán: a Fidesz-kormány hatályon kívül fogja helyezni a költségvetést

A Fidesz, ha kormányra kerül, jövőre hatályon kívül fogja helyezni a költségvetést, és megalkot egy újat, a párt gazdaságpolitikája ugyanis teljesen más természetű, mint amilyet a jelenlegi kormány képvisel - jelentette ki Orbán Viktor, a Fidesz elnöke a HírTV Péntek8 című műsorában.

A pártelnök szerint a 2010-es költségvetés azért veszélyes, mert elvesz fél évet a megújulásból: óriási kár származik belőle, ezért nem mindegy, hogy mikor lesznek az országgyűlési választások.

"Minél hamarabb, az annál jobb", és ezért nem mindegy, hogy elfogadja-e a parlament a büdzsét - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: az lenne a jó, ha nem fogadnák el, "már csak azért sem (...), mert ez a költségvetés nem marad hatályban, másikat fogunk alkotni helyette".
Kifejtette: a következő kormánynak helyre kell állítania a politikai felelősséget, amely felelősség azt jelenti, hogy a hivatallal való visszaélés tilos, ezt meg kell tiltani, a visszaéléseket pedig fel kell tárni.

Álláspontja szerint ki fogják tudni javítani azokat a hibákat, amelyeket a mostani kormány elkövetett, s alkalmasnak véli erre magukat. Mint fogalmazott, "úgy látom, az ország is vár ránk, (...) mint hogyha randevúra készülődne az egész ország. El akarjuk csapni a régi udvarlót, kiderült, hogy himpellér, széltoló, komoly kapcsolatra nem lehet vele lépni, és ideje, hogy végre egy megnyugtató partner érkezzen".

A költségvetéssel összefüggésben kifejtette: egyetlen büdzsé sem sodorta még a magyar családok százezreit ilyen súlyos veszélybe, mint a mostani. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a baj nem az emberekkel van: nem az embereket kell kicserélni, nem az országot kell odébb tolni, a baj ugyanis a kormánnyal és a kormányt működtető MSZP-vel van. "Tőlük kell megszabadulni, és hogy ha ez sikerül, akkor hirtelen kinyílnak a lehetőségek; pénz persze nem lesz elegendő, de nagyon sok területen tudunk javítani" - mondta.

A jelenlegi helyzetet a Fidesz elnöke úgy jellemezte, "elveszik a gyerekektől a menzát, és közben talicskával tolják ki a pénzt az offshore-cégeikbe - személyesen a kormány tagjai -, talicskával tolják szét a haverjaik, a klienseik meg az üzlettársaik a BKV-nál, és sorolhatnám tovább".

Orbán Viktor szerint kormányra kerülésük után az emberek az első perctől kezdve érezni fogják, hogy a dolgok megváltoztak, hogy új korszak kezdődött Magyarország életében: "egy teljesen más irányba fog elmozdulni az ország".

A Fidesznek - a kormányzás szakmai részletein túl - a legnagyobb kihívást szerinte az jelenti majd, hogy az országban jelenleg forró dühből hogyan fognak munkát, alkotó energiát létrehozni. Kijelentette: azért utasít el mindenfajta együttműködést mind a bal-, mind a jobboldali szélsőséges erőkkel, mert ők azzal, amit csinálnak, ezt a dühöt romboló energiává alakítják át, a Fidesznek viszont alkotó energiává kell átalakítania. "Nem szabad megengedni, hogy sötét érzések kerítsék hatalmukba Magyarország polgárait" - hívta fel a figyelmet.

Úgy látja, az, hogy új időszámításhoz érkezett az ország, azonnal ki fog derülni, és az eredményeket is meg fogja hozni, nem két-három év alatt, hanem hamarabb. Több lesz a munkalehetőség, csökkenni fog a vállalati csődök száma, meg fogják becsülni azokat, akik dolgoznak, a gyermekvállalást az állam is értéknek fogja tekinteni, a kórházakat is rendbe teszik, az iskolákat pedig nem bezárják, hanem megnyitják - sorolta. Utóbbival kapcsolatban hozzátette: még a legkisebb településen is lesz legalább alsó tagozat.

"Nem nagy csodát, de kisebbfajta csodát szeretnénk tenni, és erre látok is jó esélyt" - fogalmazott.

Orbán Viktor a Magyarország előtt álló lehetőségek között említette a tranzitgazdaságot, a mezőgazdaságot, a gyógyvizeket. Az agráriummal összefüggésben azt mondta, jelentős súlyt képviselő, sikeres mezőgazdaság nélkül az ország nem lesz sikeres. Nagy tervei vannak a Fidesznek - mondta - például az öntözhető területek megnövelését illetően.

Az európai ügyekről, azon belül is José Manuel Barroso európai bizottsági elnökké történő újraválasztásáról a pártelnök kifejtette: a Fidesz európai parlamenti képviselői nagyon komoly ellenérzésekkel voltak a bizottsági elnök működése felől, sokan fontolgatták, megszavazzák-e, ő maga azonban kifejezetten kérte tőlük, tegyék ezt, ugyanis - mint rámutatott - senki másnak nem volt esélye, hogy a bizottság elnökévé váljon, és minden más alternatíva rosszabb lett volna. Hozzátette, hogy a jövőt illetően Magyarország számíthat Barroso szimpátiájára és együttműködésére.

A szlovák-magyar viszályról úgy vélekedett, a jogi megoldás nem rendezi a két ország közötti ügyet: azt itt kell elrendezni, szlovákoknak és magyaroknak együtt, "itt kell világossá tennünk, hogy velünk nem lehet bármit megtenni".

Orbán Viktor szerint a szlovák és a magyar miniszterelnök megállapodásában van valami természetellenes, ugyanis már másnap azt mondták Brüsszelben, "gratulálunk, hogy sikerült rendezni az ügyet". Holott a helyzet egyre rosszabbá válik - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×