eur:
394.24
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A krízis egy éve: így bagatellizálták az ország vezetői

Egy éve tart a gazdasági világválság: tavaly ezen a napon jelentett csődöt a Lehmann Brothers, bár előtte egy-másfél évvel már voltak a bajra utaló jelek. Itthon és külföldön szakértők tucatjai már 2008 elejétől figyelmeztettek a krízis európai megjelenésére, a magyar kormány és a jegybank azonban egészen októberig bagatellizálta a válságot.

A válság az amerikai jelzálogpiacról indult ki 2007 júliusában. Több nagy pénzintézetet csak a felvásárlás, vagy a jegybankok tőkeinjekciója mentett meg. Soros György magyar származású amerikai befektetési bankár az osztrák Der Standardnak nyilatkozva már 2008. január 21-én rendkívül sötét képet festett egy Európát is fenyegető válságról. Ugyanerre figyelmeztetett tavaly áprilisban Pásztor Csaba, az MKB Bank igazgatója, akinek egyik elemzését a HVG hozta le. Még hosszan lehetne sorolna mindazokat, akik elmondhatják: előre szóltak.

Mindezek dacára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök augusztus 27-én említést sem tett a válságról a Megegyezés című programban, amelyet a Népszabadság jelentetett meg. Sőt azt írta, hogy "túl vagyunk a nehezén". Ehhez képest szeptember 11-től zuhanni kezdett a budapesti részvénytőzsde indexe, a BUX. 2008. szeptember 15-én csődvédelmet kért a Lehman Brothers, és ha nem menti meg a Fed, akkor erre a sorsa jutott volna a AIG is. Alan Greenspan, a Fed korábbi elnöke kijelentette, hogy évszázados válság sújtja az Egyesült Államokat, amely több nagy pénzintézet csődjéhez fog vezetni. Ennek ellenére Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke akkor úgy nyilatkozott, hogy komolyabb megrázkódtatásra sem a magyar fogyasztóknak, sem a piacnak nem kell számítania.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök először szeptember 26-án, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének rendezvényén beszélt a válságról. Azt mondta, hogy annak minimális hatása lesz Magyarországra. Még adócsökkentést is ígért.

Szintén tavaly szeptember végén Simor András, a jegybank elnöke a monetáris tanács ülése után stabilnak nevezte a magyar bankrendszert, ezért szerinte ezen a területen nem lesz közvetlen hatása a nemzetközi válságnak. A BUX viszont első mélypontjára ért, éppen akkor, szeptember 29-én, amikor az utcákon megjelentek az MSZP hattyús plakátjai, hirdetve, hogy "Beindultunk". Aznap este azonban az InfoRádió Aréna című műsorában vendégeskedő Simor András jegybankelnök már azt jósolta, hogy a válság miatt "mindenki egy kicsit kevésbé fog jól élni".

Október másodikán már világszerte a bankválságról vitáztak, amikor Veres János pénzügyminiszter egy budapesti konferencián még mindig azt mondta, hogy a krízis "nincs elsődleges hatással Magyarországra". Az akkori gazdasági miniszter, a most válságkezelő kormányfőként dolgozó Bajnai Gordon is még "gyorsuló gazdasági növekedésről" beszélt egy október 2-ai kormányszóvivői tájékoztatón. Pedig ekkor már a magyar diszkontkincstárjegy-aukción nem volt elég érdeklődő, a befektetők nem akartak kölcsönadni az államnak.

2008. október 6-án az ország hetedik legnagyobb pénzintézete, az olasz központú UniCredit úgy döntött, hogy nem nyit több fiókot Kelet-Közép-Európában. Izland gazdasága az összeomlás szélére került, Európa-szerte autógyárakat zártak be. Gyurcsány Ferenc mégis azt bizonygatta, hogy nem tart a krízis közvetlen hazai hatásától. Három nap telt el, és az OTP papírjai zuhanni kezdtek, a forint bedőlt és csak az MNB mentette meg, a miniszterelnök pedig a költségvetés többszöri újraírására kényszerült, és nyilvánosságra hozott egy 12 pontos válságkezelő programot. Október 13-án már azt mondta, hogy "sikeresen kivédtük a válság első támadását". Emlékeztetőül: egy héttel előtte még tagadta, hogy válság van Magyarországon. Pedig ekkor már mások mellett Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke is arra figyelmeztetett, hogy a krízis világméretű lesz.

Október 18-án tartották meg a nemzeti csúcsot. Ezen Simor András már arról beszélt, hogy újabb megszorítások és reformok nélkül nem kezelhető a válság. A jegybankelnök azonban még október 20-án is bizakodónak tűnt. Elégedett volt a kormány válságkezelésével, cáfolta az államcsőd veszélyét, szükségtelennek nevezte a bankmentő csomagot, de még a devizahitelesek megsegítését is feleslegesnek tartotta. Később mindkettő elengedhetetlennek bizonyult. A nemzeti csúcson egyébként már Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sem tagadta a nyilvánvalót: válság van.

Késő ősszel már letagadhatatlan volt, hogy az országot csak a Nemzetközi Valutaalap és az Európai Központi Bank hitele mentette meg, mert a kormányt felkészületlenül érte a világválság. Veres János pénzügyminiszter ez ellen november 20-án a Napi Gazdaság által szervezett konferencián azzal védekezett, hogy a krízis mélysége nem csak a kabinetet érte váratlanul, hanem mindenkit. Ahogy korábban, a nemzeti csúcson Gyurcsány Ferenc, úgy ő is igyekezett valamiféle előre nem látható természeti katasztrófának - például cunaminak - beállítani a sokak által viszont időben jelzett válsághullámot.

Ugyanezen a rendezvényen Simor András úgy vélte, a pénzügyi válság azért idézett elő súlyos helyzetet Magyarországon, mert az ország növekedése lelassult és kilátásai is gyengék. December harmadikán a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének csúcstalálkozóján a jegybankelnök már azt is elismerte, hogy Magyarországot súlyosabban érinti válság, mint más, hasonlóan eladósodott országokat.

A krízisbe végül a költségvetés, majd a kabinet is belebukott, a szocialisták támogatottsága pedig történelmi mélypontra zuhant. Az embereket azonban ennél valószínűleg sokkal jobban foglalkoztatja, hogy a gazdaság hanyatlik, a munkanélküliség nő, a reálbérek pedig csökkennek az egy éve tartó válság miatt, amelyről tavaly októberig az MSZP, a kormány és a jegybank is azt mondta, hogy nem kell tőle tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×