Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Lemondott a Bankszövetség elnöki tisztéről Felcsuti Péter

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Lemondott a Bankszövetség elnöki tisztéről Felcsuti Péter. Az új elnök megválasztásáig a bankszövetség elnöksége Patai Mihály alelnök vezetésével folytatja munkáját - derült ki a Bankszövetség közleményéből.

A Raiffeisen Bank vezérigazgatója bejelentését azzal indokolta: "a bankszakma egyes stratégiai kérdéseiben képviselt álláspontom jelentősen eltér a Bankszövetség néhány meghatározó tagjának véleményétől".

A közleményből az nem derül ki, hogy a bankok magatartási kódexével kapcsolatos-e a véleménykülönbség.

Felcsuti Péter az MTI érdeklődésére nem kívánt semmit hozzátenni a szűkszavú közleményhez.

A Magyar Bankszövetség elnöksége tudomásul vette dr. Felcsuti Péter lemondását. Az elnökség megköszönte az elnök eddigi tevékenységét és október 7-re összehívta a rendkívüli testületi ülést október 7-re összehívta, melynek feladata a Bankszövetség elnökének megválasztása - derül ki a szervezet közleményéből, amely szerint az új elnök megválasztásáig a bankszövetség elnöksége Patai Mihály alelnök vezetésével folytatja munkáját.

A Magyar Bankszövetség testületi ülése 2008. április 25-én választotta elnöknek 3 évre Felcsuti Pétert. Az előző elnök, Erdei Tamás, aki 12 évig töltötte be ezt a tisztséget, mandátumának lejárta után nem kívánta újra jelöltetni magát a posztra.

Az 1989-ben megalakult Bankszövetség szakmai érdekképviseleti szervezet, amelynek jelenleg 44 bank és pénzintézet a tagja - olvasható a szövetség honlapján. A szövetség legmagasabb fóruma a testületi ülés, amelyen minden tagbankot az első számú vezetője képvisel egy szavazati joggal. A testületi ülés választja meg három évre az elnökség tagjait az ügyek operatív vitelére.

A Bankszövetség elnöke dönthet és intézkedhet a testületi ülések közötti időszakban az elnökség hatáskörébe tartozó, de nem halasztható kérdésekben. Az elnök tartja a kapcsolatot az állami szervezetekkel, a társadalmi és más érdekképviseleti szervekkel, és a nemzetközi szakmai szervezetekkel.

A Bankszövetség szakértők bevonásával rendszeresen részt vesz mindazon törvények, jogszabályok, programok kidolgozásában, véleményezésében és egyeztetésében, amelyek közvetve vagy közvetlenül érintik a bankszektort. A szövetség véleményezi a Magyar Nemzeti Bank monetáris szabályozásának tervezetét, és szorosan együttműködik a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF).

A szövetség az 1999-es etikai kódex helyett 2008 áprilisában újat fogadott el, amelynek betartásán az etikai bizottság őrködik. A Bankszövetség tagjaira nézve kötelező érvényű etikai kódex célja az - olvasható a szövetség honlapján -, hogy a tagok az egymás közötti kapcsolataikban, az üzletvitelükben és a pénzügyi szolgáltatásaik nyújtása során az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva tisztességes, etikus magatartást tanúsítsanak.