eur:
393.94
usd:
369.81
bux:
65610.72
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Tanszéket alapított a Mol Veszprémben

Mol ásványolaj és széntechnológiai tanszéket hoztak létre ettől a hónaptól a veszprémi Pannon Egyetemen, a jövő év februárjától pedig Mol ásványolaj és petrolkémiai technológiai mesterkurzust indítanak. Mosonyi György, a Mol vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: az olajtársaság az anyagi támogatáson túl ösztöndíjakat, angol nyelvű képzést, és álláslehetőséget is kínál az egyetemről kikerülő szakembereknek.

Hosszú ideje tart az együttműködés a Mol és a Pannon Egyetem, amit jól érzékeltet az is, hogy az olajtársaság feldolgozási üzletágánál dolgozó mérnökök 71 százaléka Veszprémben végzett - mondta az InfoRádiónak a Mosonyi György vezérigazgató. Hozzátette: a két szervezet közös kutatási programot is folytat, de a cég az alapítványi támogatáson túl ösztöndíj-lehetőségeket is kínál a hallgatóknak.

Szakemberhiánnyal ugyan még nem küzd a Mol, ám a jövőben akár ez is előfordulhat, az egyetem támogatásával pedig végső soron több fiatalt vonzhatnak a természettudományos pálya felé. "Az együttműködésünk arra irányul, hogy egy olyan utánpótlásbázis jöjjön létre, amely a későbbiekben nemcsak a magyarországi, hanem a regionális vagy globális igényeket is ki tudja szolgálni" - magyarázta az olajtársaság vezérigazgatója. Hozzátette: a cég és az egyetem által közösen összeállított tanterv megfelel az állandóan változó ipari igényeknek.

Az egyetemekkel közösen végzett kutatás-fejlesztési programokra évente közel fél milliárd forintot fordít a Mol, míg ösztöndíjakra, külföldi utazási lehetőségek biztosítására 200-300 millió forintot költ a cég Magyarországon - magyarázta Mosonyi György, megjegyezve: az egyetemek támogatása számukra hosszú távú befektetés.

Új tanszék

A Pannon Egyetem rektora az InfoRádiónak elmondta: Mol ásványolaj- és széntechnológiai tanszéket hoztak létre ettől a hónaptól, a jövő év februárjától pedig Mol ásványolaj- és petrolkémiai technológiai mesterkurzust indítanak. Ez biztosítja, hogy olyan szakemberek kerüljenek ki az intézményből, akik a magyar olajcég igényeinek, követelményrendszerének megfelelő tudással rendelkeznek.

Rédey Ákos hozzátette: a K+F, az innováció területén is együttműködik a Mol-lal, a legújabb közös programjuk a környezetbarát motortechnológiákkal kapcsolatban indult. Hangsúlyozta: az egyetem mérnöki karán elért eredményeket az olajtársaság üzemeiben a gyakorlatban is hasznosítják.

Bár korábban a fiatalok kevésbé tartották vonzónak a műszaki területeket, idén megfordulni látszik a tendencia, megnőtt az érdeklődés: ebben az évben a Pannon Egyetem mérnöki karára felvett hallgatók létszáma 40 százalékkal nőtt, ráadásul a minőségi indikátornak számító felvételi ponthatár is magasabb volt idén - fűzte hozzá a rektor.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×