Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A befektetők védelme és az adózás terén rosszul állunk

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A befektetők védelme és az adózás terén kapta Magyarország a legrosszabb minősítést az úgynevezett Doing Business jelentésben, amely az üzleti környezet minőségét vizsgálja a világ országaiban.

183 ország közül Magyarország a 47., ugyanakkor tavaly még a 41. volt a Doing Business üzleti környezet minőségét vizsgáló jelentésében. Régiós szinten egyáltalán nem rossz a teljesítmény: Szlovákia a 42., Bulgária a 44. helyen végzett, Lengyelország és Csehország erősen lemaradva ettől a 72. és a 74. helyen áll.

A sorrend alapjául szolgáló tíz figyelembe vett szempontból Magyarország a legjobb, a 14. helyezést érte el a szerződések betartása tekintetében, míg a legrosszabb minősítést a befektetők védelme és az adók fizetése terén kapta, a 119. és a 122. helyre került a vizsgált 183 ország közül.

A jelentések történetét nézve Magyarország minősítése 2006-ban romlott a kiigazító program miatt, 2007-ben azonban feljebb tornászta magát a rangsorban és 2008-ban ismét javított a pozícióján, ezen rontott most egy kicsit.

Ha az OECD, azaz a fejlett országok csoportját nézzük, akkor az idetartozó 27 ország közül Magyarország a 21. helyen áll, Szlovákia a 20.-on. A listát Új-Zéland, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vezeti, a sor végén Olaszország és Görögország áll.