eur:
393.74
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Vedomosztyi: a RosGas felsőbb utasításra vette meg az Emfeszt

Az Emfeszt a RosGas AG nem saját magának, hanem felső utasításra vásárolta meg - írta szerdán a Vedomosztyi című orosz üzleti lap, amely megtalálta azokat a rejtélyes orosz üzletembereket, akik "segítettek Dmitrij Firtasnak megválni a magyarországi Emfesz gázkereskedőtől".

A lap első oldalas cikkében emlékeztetett arra, hogy április végén Dmitrij Firtas elvesztette az Emfeszt, amelynek vezérigazgatója, Góczi István egy évekkel korábban rendelkezésére bocsátott felhatalmazással élve egy dollárért eladta az Emfeszt a RosGasnak. Góczi júniusban úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a vásárló készek voltak vállalni az Emfesz minden adósságának rendezését és ígérték, hogy megoldják a gázszállítások kérdését.

Előzőleg a Gazprom a januári orosz-ukrán gázháború nyomán kötött szerződésben kiküszöbölte a közvetítőket, így a RoszUkrEnergót, amelynek 50 százalékban Firtas volt a tulajdonosa, s ezzel megszűnt az Emfesz gázforrása. A cég a RoszUkrEnergónak 356,5 millió dollárral tartozott, miközben előző tulajdonosánál, a Mabofinál 280,5 milliós követelése volt. (Szeptember 3-án egy ciprusi bíróság befagyasztotta az ott bejegyzett Mabofi számláit, amelyeken 53,59 millió dollár volt, a döntés ellen szeptember 10-ig lehet fellebbezni - írta a lap.)

Góczi annak idején nem kívánta megnevezni a RosGas tulajdonosait, de a Firtas tulajdonában lévő Group DF egyik cégének menedzsere elárulta a Vedomosztyinak az egyik tulajdonos nevét, s ezt később megerősítették az Emfesznél is.

A lap meg is találta Szergej Prokopjevet, aki saját elmondása szerint üzletember, korábban a KGB-nél (a szovjet titkosszolgálatnál) szolgált. Megerősítette, hogy része volt az Emfesz-üzletben. A RosGas társtulajdonosainak nevét nem árulta el, csak annyit mondott, hogy Góczit régről ismerte.

Prokopjev "az Emfeszt nem a maga számára, hanem felső utasításra vásárolta meg és ezzel állampolgári kötelességét teljesítette: Oroszország számára meg kellett tartani a magyar piacot, a Gazpromnak pedig a pénzt. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy Firtas esetleg nem adja meg a pénzt, s a helyzet feletti ellenőrzés megtartásának egyetlen módja az Emfesz eladása volt" - idézte a lap.

Prokopjev a cégnyilvántartás szerint a Neftebitum (Nyeftyebitum) cég 25 százalékának tulajdonosa, s a cég fennmaradó 75 százaléka a Sapsiboilgas (Zapszibojlgaz) tulajdonában van, amely utóbbinak 76 százalékát a Seychelles-szigeteken székelő Integrity Investments birtokolja, további 24 százalék tulajdonosa pedig egy bizonyos Oleg Putyiné. Prokopjev tulajdona ezen kívül a moszkvai Stroiformat (Sztrojformat) Rt 25 százaléka, s a cégben további 25 százalékkal bír egy Igor Putyin. Prokopjev elmondta: Igor és Oleg Putyin fivérek, de nem tudja, rokonságban állnak-e Vlagyimir Putyin orosz kormányfővel. (A rokonság lehetőségét a lap kérdésére a kormányfő sajtótitkára cáfolta.)

Igor Putyin elmondta magáról, hogy gépipari főiskolát végzett Kurganban, majd üzletember lett. Azt mondta, az Emfesz-üzletben való részvételt Szergej Prokopjev ajánlotta fel neki és fivérének. "Úgy döntöttünk, megpróbáljuk. A kockázatoktól nem félünk. Ami pedig rokonsági kapcsolatainkat illeti: kapcsolatok és ismeretségek nélkül nem lehet bejutni a gázüzletbe, mielőtt valaki odakerül, többszörösen is ellenőrzik, különösen egy olyan szervezet, mint a Gazprom" - idézte a lap Igor Putyint.

Góczi István nem kívánt szólni a Szergej Prokopjevhez fűződő ismeretségéről, s azt mondta, a Putyin-fivérekről még nem hallott. A Gazprom a Vedomosztyi értesüléseit nem kívánta kommentálni, Dmitrij Firtast és Oleg Putyint a lap nem érte el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×