eur:
394.81
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 16. kedd Csongor

Egy-két héten belül megszülethet a banki magatartáskódex

Egy-két héten belül aláírhatják a banki magatartáskódex végleges változatát a bankok és a pénzügyi felügyelet - nyilatkozta az InfoRádiónak a bankszövetség elnöke. Felcsuti Péter szerint hosszú távon a bankoknak is az az érdekük, hogy olyan irányba változtassák a tevékenységüket, ami megfelel a társadalmi elvárásoknak.

A banki tevékenységnek átláthatónak, szabályokon alapulónak kell lennie, valamint szimmetrikusnak, azaz, ha az ügyfeleket hátrányosan érintő körülményeket figyelembe veszi egy pénzintézet, akkor éppúgy figyelembe kell venni azokat is, amelyeket ellentétes irányúak, azaz kedveznek az ügyfélnek.

Ezekben az alapelvekben egyetért a Magyar Bankszövetség, valamint a tevékenységüket ellenőrző hivatal, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete és a pénzügyi tárca. Hogy miben térnek el az álláspontok, arra Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke nem adott választ az InfoRádiónak, arra hivatkozva, hogy a tárgyalások még zajlanak a közreműködésükkel kidolgozott magatartáskódexről.

A Pénzügyminisztérium ez utóbbira vonatkozóan már korábban kidolgozott egy változatot, ám a Bankszövetség kiegészítése csütörtökre készült el ehhez. Felcsuti Péter szerint végleges megállapodás 1-2 héten belül lehet.

Azt a pénzintézetek is érzékelik, hogy a társadalomban erős az igény a változtatásra, ezért a bankoknak is érdekében áll ez - mondta a szövetség elnöke.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×