eur:
393.5
usd:
364.48
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mire ment el másfél milliárd liter üzemanyag?

2009 első félévében összesen 1.6 milliárd liter üzemanyagot adtak el a hazai töltőállomásokon a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagjai. A második negyedévben ismét növekedett a gázolaj fogyasztás dinamikája, és ami még ennél is meglepőbb: nőtt a benzinfogyasztás is - adta hírül a Portfolio.hu.

A gazdasági szaklap elemzésében az áll, hogy a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai szerint az idei második negyedévben 4 százalékkal bővült Magyarországon az eladott üzemanyagok mennyisége. Ez olyan magas dinamika, amilyet utoljára 2007 harmadik negyedévében láthattunk a hazai piacon.

Az értékesített mennyiség a negyedévben 870 millió liter volt, így az idei első félévben már 1.6 milliárd litert használt el az ország, ami történelmi csúcsnak számít az első féléves adatok között.

A Portfolio.hu elemzői nem tudnak magyarázatot adni arra, hogy a kritikus gazdasági helyzet közepette miért vett jelentős lendületet az országban az üzemanyag-fogyasztás, de úgy vélik: minden bizonnyal közrejátszik benne, hogy a kutakon az átlagárak jelentősen alacsonyabbak voltak most, mint az előző év azonos időszakában.

A megoszlást tekintve a dízel előretörése lassult, de a piac 51 százalékát még mindig ez a fajta uralja. A dízel térnyerése az elmúlt években az Európa szerte megfigyelhető folyamat volt.


Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×