Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kockázatos a Capital Partners a PSZÁF szerint

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A csehországi székhelyű Capital Partnersszel való üzletelés a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint kockázatos a magyar befektetők számára, a felügyelet már vizsgálja a befektetési szolgáltató itteni tevékenységét.

A PSZÁF hétfőn jelentette be honlapján, hogy átfogó vizsgálatot indított a csehországi székhelyű Capital Partners a.s. befektetési szolgáltató Magyarországon működtetett függő ügynöki hálózatával, illetve egyes függő ügynökök tevékenységével kapcsolatban. Függő ügynök, aki csak egy szolgáltató termékét kínálja.

Az ügynökhálózat a felügyelet szerint az ügyfelek számára átláthatatlan közvetítői rendszerként működik. A PSZÁF a szolgáltató tevékenysége kapcsán több kockázatra is felhívta a befektetők figyelmét, köztük arra, hogy a cég magyar ügyfelei esetében a szerződések szerint a cseh jogrend az irányadó, és a prágai bíróság illetékességét kötötték ki.

Az ügynökhálózat kifejezetten magas - a jellemző piaci átlag többszörösének megfelelő - megbízási díjjal dolgozik. Az MTI piaci körökből származó információi szerint a tranzakció értékének 2 százalékát elérő jutalékot számítanak fel.

Az ügynökök a forgalom alapján kapnak jutalékot a Capital Partnerstől, ezért alapvető érdekük, hogy rábeszéljék az ügyfeleket az ügyletelésre, függetlenül attól, hogy a kérdéses ügyletek valóban az ügyfél érdekeit szolgálják-e - figyelmeztet a felügyelet.

A PSZÁF ismerteti: a tudomására jutott információk arra engednek következtetni, hogy egyes ügyfelek olyan értékpapírok vásárlására kaptak tanácsot, amelyeknek a piaci helyzete alapján nem volt esély az árfolyam növekedésére. Az értékpapírok árfolyamváltozását ugyanakkor az ügynökök bizonyosan várható eseményként állították be, ügyletkötésre ösztönözve ezzel az ügyfeleket, miközben az ármozgási előrejelzés esetlegességéről nem tájékoztatták őket.

Az MTI úgy tudja, az ügynökök amerikai, ázsiai részvényeket kínáltak a magyar befektetőknek.

A vizsgálat eredményeiről a felügyelet tájékoztatni fogja a nyilvánosságot.