eur:
393.21
usd:
367.89
bux:
65949.18
2024. április 24. szerda György

BKV: erkölcsös-e százmillió forintos végkielégítés felvétele után tovább dolgozni?

Kár érhette a BKV-t Szalainé Szilágyi Eleonóra, a közlekedési vállalat volt humánpolitikai igazgatójának végkielégítési ügyében, ha nem sikerült megegyezni vele a juttatásokról, akkor jogi útra kell terelni a vitát - mondta Vitézy Dávid, a BKV felügyelőbizottságának Fidesz által delegált tagja a testület hétfői ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Szalainé Szilágyi Eleonóra távozását hétfőn jelentette be a BKV, erre tájékoztatásuk szerint a korábbi közös megegyezés módosításával nyílik lehetőség. A Magyar Nemzet a múlt héten számolt be arról, hogy hiába fizettek ki tavaly márciusban - a prémiumokkal együtt - mintegy százmillió forint végkielégítést a személyzeti vezetőnek, továbbra is a társaságnál dolgozhatott havi bruttó négymilliós fizetésért.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a BKV hitelessége forog kockán, ha "napirendre térnek e fölött", mert nagyon sok kérdés adódik. Szerinte az ülésen kiosztott dokumentumokból kiderül: Szalainé 16 milliós titoktartási juttatást is kapott, amire egy állami cégnél "nehéz választ találni".

Kérdéses, hogy mennyiben módosítja a helyzetet az, ha a humánpolitikai igazgató a meghosszabbított felmondási idejének végén már betöltötte a nyugdíjkorhatárt, tehát nem járna neki végkielégítés - hangoztatta. Úgy vélekedett: kérdéses az is: ha 2,7 millió forint volt Szalainé törzsbére, akkor miért 4 millió forintos átlagbérrel számolták ki a végkielégítését.

Úgy vélte, ha nem járnak sikerrel a tárgyalások a BKV vezetősége és a volt humánpolitikai igazgató között, akkor felvethető: nem ütközik-e jó erkölcsbe a korábban kötött megállapodás a cég és Szalainé között.

Vitézy Dávid elmondása szerint azt javasolta az fb-nek: kezdjenek tárgyalásokat a volt humánpolitikai igazgatóval, hogy arra a minimális szintre csökkentsék végkielégítését, amelyet a törvény előír, a különbözetet pedig Szalainé fizesse vissza. Ezt a javaslatát - közlése szerint - nem támogatták.

Székely Gábor, az fb elnöke újságíróknak azt mondta: a cég belső ellenőrzési igazgatósága tíz napon belül kivizsgálja az esetet, amit a bizottság megtárgyal. Hangsúlyozta: bár a szerződés megkötése jogszabályba nem ütközik, a belső vizsgálatnak azt is ki kell derítenie, hogy erkölcsös-e ilyen szerződést kötni.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban a sajtótájékoztatón azt mondta: Szalainé önmaga mondott le "a körülmények" miatt s a belső vizsgálat deríti majd ki, hogy miért maradt a cégen belül "titokban" az ő továbbfoglalkoztatásával kapcsolatos információk.

Hangsúlyozta: akár személyi következményekkel is járhat a vizsgálat, de arról nem tudott nyilatkozni, hogy anyagi következmények felmerülhetnek-e.

A Magyar Nemzetben megjelent cikk miatt Hagyó Miklós (MSZP) Budapest főpolgármester-helyettese és Kocsis István is vizsgálatot indított.

Székelyné Pásztor Erzsébet, a BKV kommunikációs igazgatója az MTI-nek múlt csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy Szalainé Szilágyi Eleonóra nem bruttó 4 millió, hanem bruttó 1,2 millió forintot keres, igaz - teljesítmény szerint - 120 százalékos prémiumra is jogosult.

A kommunikációs igazgató az MTI-nek korábban elmondta, hogy Szalainé azért maradhatott még másfél évig a cégnél - annak ellenére, hogy végkielégítését megkapta -, mert Balogh Zsolt, az előző, megbízott vezérigazgató erre szabályos megállapodást kötött vele.

A BKV-nál pályázatot írtak ki a humánpolitikai igazgatói címre, az eljárás végéig feladatait Sziebert Róbert, a cég jogi igazgatója látja el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×