eur:
394.2
usd:
370.08
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Londoni elemzők: "markánsan" javul a magyar megítélés, kezdődhet a kamatcsökkentés

A költségvetési fegyelem "markánsan" javította a Magyarországgal kapcsolatos piaci hangulatot, megteremtve a lehetőséget a jegybanki kamatcsökkentési ciklus újrakezdésére, mondták az MNB hétfői kamatdöntő ülése előtt londoni felzárkózó piaci elemzők.

Ugyanakkor az enyhítés kezdetének időpontjára és a későbbi kamatcsökkentések mértékére adott citybeli előrejelzésekben vannak eltérések: van olyan prognózis, amely szerint az áfaemelés utáni inflációs kiugrás akadálya lehet a gyors kamatcsökkentésnek. Egyes elemzői vélemények szerint azonban most már inkább Lengyelország tűnik fel kedvezőtlenebb színben a magyar költségvetési teljesítménnyel összehasonlítva.

Az MTI által előrejelzéseikben szemlézett nagy londoni befektetési és gazdaságelemző házak közül a BNP Paribas bankcsoport közép-európai befektetési elemzői kifejtették: Közép-Európa egészével kapcsolatban erősen javul a piaci hangulat, amit jeleznek a "nagyon jól fogadott" lengyel és magyar nemzetközi kötvénykibocsátások is.

A ház szerint a piaci szereplők "lassan kezdenek megbarátkozni azzal a gondolattal", hogy a magyarországi költségvetési szigor igen kedvező a kötvénypiac szempontjából is, és ez lehetőséget teremt a magyar jegybank (MNB) számára a pénzügypolitikai enyhítésre.

A BNP Paribas szerint azonban erre rövid távon még nem lesz mód, mivel az áfaemelés "drámai mértékben a cél fölé" emeli az inflációs ütemet. A cég szakértői a negyedik negyedévre várják az első, fél százalékpontos kamatcsökkentést.

Elemzésükben azonban kifejtik azt is, hogy a válságra adott magyar és lengyel válaszlépések gyökeresen eltérőek. Magyarország kitart a feszes költségvetés mellett, Lengyelországban ugyanakkor 2009-2010-ben "masszív mértékben" bővülni fog az államháztartási hiány. A BNP Paribas idéz egy OECD-előrejelzést, amely szerint a lengyel deficit eléri a 6,2 százalékot; ez a legmagasabb hiány lesz az egész közép-kelet-európai térségben.

Jóllehet a jelenlegi válság hatásai sokkal kevésbé fájdalmasak Lengyelországban, mint bárhol a térségben, a lengyel költségvetési teljesítmény romlik a leggyorsabban és a legnagyobb ütemben az országcsoporton belül, emelték ki a BNP Paribas elemzői.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni befektetési részlegének minapi elemzése szerint ugyanakkor Magyarország az OECD-térségen belül a legerősebb költségvetési pozícióban kerülhet ki a globális recesszióból, és ciklikus kiigazítással számolva jövőre akár költségvetési többlete is lehet.

A magyar pénzügypolitikai kilátások megítélésében az óvatosabbak között van a Kelet-Közép-Európára szakosodott Wood & Co. befektetési csoport is, amelynek előrejelzése szerint az áfaemelés "erőteljes hatása" már ebben a hónapban 7,5 százalékra emeli az éves fogyasztóiár-inflációt.

A ház szerint az infláció a jövő év első negyedévének végéig 7-8 százalékos szinten marad, a befektetői hangulat javulásának jelei azonban ennek ellenére megalapoznak egy "0,25-0,50 százalékpont közötti" csökkentést már hétfőn, és egy további hasonló mérséklést a következő néhány hónapban.

A londoni és prágai székhelyű cég elemzőinek véleménye szerint ugyanakkor a "bonyolult belpolitikai háttér miatt" egészen addig nem lesz mód agresszív enyhítésre, amíg a következő választások után meg nem alakul az új kormány.

A Barclays Capital londoni befektetési csoport feltörekvő piaci elemzői azonban egyértelműen fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentést valószínűsítettek hétfőre, megjegyezve, hogy a piacon tizenkét havi távlatra 2,25-2,50 százalékpontos enyhítés van beárazva.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is fél százalékpontos kamatcsökkentési prognózist adtak. A ház szerint ezt több sarkalatos tényező is indokolja: a kockázatvállalási hajlam javulása, a forint stabilizálódása, a magyar szuverén adósságtörlesztésre köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) felárainak csökkenése, valamint a makro-alapmutatók gyors javulása, amelyet az első negyedévi folyómérleg-adatok és a legutóbbi havi külkereskedelmi számok is egyértelműen jeleztek.

A JP Morgan szerint a kamatcsökkentés mellett szóló fontos fejlemény az is, hogy a parlament elfogadta a 2010-re szóló összes szükséges reform- és adóintézkedést, amelyek közül az előző kamatdöntő ülés idején még nem mindegyik ment át az Országgyűlésben.

A cég londoni elemzői valamelyest megemelték az idei évre adott magyarországi kamatcsökkentési előrejelzésüket, 1,00 százalékpontról 1,50 százalékpontra, és 2010 első félévére további 1,00 százalékpontos mérséklést várnak, vagyis a jövő év közepére 7,00 százalékos MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

A JP Morgan szakértői megjegyezték ugyanakkor: ennek a prognózisnak az alapja az a várakozás, hogy a kockázatvállalási készség folyamatosan erősödik, folytatódik a magyar külső deficit gyors csökkenése, és a következő negyedévekben is 270 forint alatt lesz az euróárfolyam.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői is azt jósolták, hogy az MNB hétfőn "teszteli piacot" egy fél százalékpontos csökkentéssel.

A Monetáris Tanács "galamb" tagjai már régóta szorgalmazzák csökkentést, és az utóbbi időben már a "héják is kezdenek megbarátkozni az ötlettel", vélekedtek a GS londoni elemzői.

A Goldman Sachsnál azonban közölték, hogy a ház a maga részéről egyelőre "héjább" a piacnál az előrejelzési időszakra várt kamatcsökkentés teljes mértékét tekintve. Ennek indokai között említették, hogy a maginfláció "beragadt", és szerintük a pénzügyi stabilitás is még törékeny. Ezért a GS úgy véli, hogy a magyar jegybank továbbra is "nagyon óvatos" lesz, és a következő tizenkét hónapban beéri 1,50 százalékpontnyi kamatcsökkentéssel.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×