Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A pénzügyminiszter kitart a hiánycél mellett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Továbbra is reálisnak tartja az idei 3,9 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitcél elérését a pénzügyminiszter. Oszkó Péter a brit Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: igaz, hogy egy pénzügyminisztériumi előrejelzés szerint a hiány szeptember végére nagyobb lesz az éves célnál, de ezt kiegyenlíti majd az, hogy a negyedik negyedévben folyik be a költségvetésbe az adóbevételek jelentős hányada.

Magyarország óvatos lesz a további kötvénykibocsátásokkal - mondta Oszkó Péter. A pénzügyminiszter ezt azután nyilatkozta, hogy a múlt héten 1 milliárd euró értékben bocsátott ki eurókötvényt Magyarország.

Oszkó Péter rámutatott, a minisztérium óvatos akar lenni, követni akarja a piaci trendet. Ezért bármilyen döntés egy újabb kötvénykibocsátásról csak valamikor ősszel várható - hangsúlyozta.

A pénzügyminiszter rámutatott arra, hogy rövid távon most a hazai piacon akarják bővíteni a kibocsátást. - Majd miután döntés születetett arról, hogy az IMF-csomagot meghosszabbítjuk, vagy nem, ki kell dolgozni, hogy Magyarország hogyan jusson euróban-, vagy dollárban jegyzett forráshoz - mondta.

Oszkó Péter nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Magyarország dollárban jegyzett kötvénnyel jelenjen meg a nemzetközi adósságpiacokon.

A pénzügyminiszter derűlátóan nyilatkozott az idei államháztartási hiányterv teljesítésével kapcsolatban. Oszkó Péter szerint reális a cél, hogy 3,9 százalék lesz a GDP-arányos államháztartási deficit annak ellenére, hogy egy pénzügyminisztériumi előrejelzés szerint a hiány szeptember végére nagyobb lesz az éves célnál, mert ezt kiegyenlíti majd az, hogy a negyedik negyedévben folyik be a költségvetésbe az adóbevételek jelentős hányada.