Inforádió

Meghallgatom Élő adás

GKI: harmadik hónapja emelkedik a GKI fogyasztói bizalmi indexe

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tavaly október óta tartó zuhanást követő májusi fordulópont után júliusban immár harmadik hónapja emelkedik a GKI fogyasztói bizalmi index szezonálisan kiigazított értéke, ami -63,1 pont volt.

Tavaly júliusban az index értéke -50 pontot tett ki. GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az Európai Unió támogatásával készített felmérés alapján bár a júliusi javulás minimális, az index mégis idei legmagasabb értékére jutott. A mutató áprilisban -72,3 pont, májusban 68,3, júniusban pedig -64,3 pont volt.

Júniushoz képest leginkább a lakosság rövid távú megtakarítási képességének megítélése változott. Az ország várható gazdasági helyzetéről, a munkanélküliségről és a lakosság saját pénzügyi helyzetéről alkotott vélemény is pozitívabb lett, de a statisztikai hibahatáron belüli mértékben. Kissé enyhült a munkanélküliségtől való félelem is, miközben az inflációs várakozások erősödtek.

A fogyasztói bizalmi index a lakossági konjunkturális várakozások összefoglaló mutatója: a magyar gazdaság, a foglalkoztatott létszám és az infláció várható alakulására, valamint a háztartások pénzügyi helyzetének megítélésére vonatkozó válaszokból számított mutató. Értéke +100 és -100 között változhat. E mutató a háztartások kilátásait egyetlen számba sűrítve mutatja be.