Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tovább nő a felszámolás alá vont cégek száma

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az első félévben az egy évvel korábbinál 30 százalékkal több, 7391 felszámolási eljárás indult - mondta el az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója. Csorbai Hajnalka hangsúlyozta: a gépjármű-kereskedelem megelőzte az építőipart a felszámolások arányában. A legveszélyeztetettebb szektor a nagykereskedelem és az utazási irodák, és nem kis meglepetésre az informatika.

Jelentősen növekedett a felszámolások száma az első félévben, 30 százalékkal több cég végezte így, mint a tavalyi év azonos időszakában - mondta az InfoRádiónak az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója. Csorba Hajnalka hozzátette: minden ágazatra hatott a válság, amelynek fő vesztese a gépjármű-kereskedelem, ahol még a hagyományosan kockázatosnak számító építőiparban tapasztaltnál is több a felszámolás - egy éven belül minden 20. vállalkozásra ez a vég vár.

2006-tól fogva a felszámolt cégek átlagmérete az inflációval nagyjából megegyező mértékben növekedett, vagyis közel azonos nagyságú vállalkozásokat számoltak fel. 2009 első félévében az átlagos cégméret 35 százalékkal nőtt: mivel nagyobb társaságok kerültek felszámolás alá, a korábbinál több alvállalkozónál, beszállítónál okoz majd ez problémát - magyarázta az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója.

A nagykereskedelemben 40 százalékkal több felszámolási eljárás indult eddig, mint tavaly, ez pedig azért különösen veszélyes, mert ezek mindig kihatnak néhány más ágazatra. Az agrárszektorban is 50 százalékos növekedés tapasztalható - mondta Csorba Hajnalka. Ugyanez a helyzet az informatika területén is, amely hosszú évek óta stabil, alacsony kockázatú ágazatnak számított - fűzte hozzá a szakértő.

Az utazási irodák viszonylag kis szegmenst képviselnek a piacon, a felszámolások száma mégis kétszeresére nőtt az ágazatban. Az ilyen cégek ráadásul nem szokták a végelszámolást választani, nem önként vonulnak ki a gazdaságból, hanem általában megvárják, míg egyik hitelezőjük felszámolási eljárást kezdeményez ellenük - mondta az OPTEN Informatikai Kft. stratégiai igazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia