eur:
393.78
usd:
368.24
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Várhatóan emelkednek a hitelkamatok

Az utóbbi hónapokban emelkedett a pénz ára a világban, a bankok 1-1,5 százalékkal magasabb kamattal jutnak forráshoz - mondta el az InfoRádiónak, Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója. Hozzátette: ez azt is jelenti, hogy 1-2 hónapon belül a megnövekedett költségeket a bankok tovább fogják hárítani az ügyfelekre, és így emelkedni fognak a hitelkamatok.

A bankok a hitelkihelyezés szempontjából rosszabb évet várnak, mint a tavalyi volt. Magyarországon a megszorítások is rontottak a pénzügyi helyzeten, az Egyesült Államokban kirobbant másodlagos jelzálogpiaci válság hatására kirobbant hitelválság pedig az egész világon megdrágította a pénz árát - közölte az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója.

Patai Mihály hozzátette: a pénzintézetek mintegy 1-1,5 százalékkal magasabb kamattal jutnak forráshoz.

Az elnök-vezérigazgató arra nem tudott válaszolni, hogy ebből mekkora összeget hárítanak át a hitelfelvevőkre, de mint mondta, a következő hónapokban kamatemelés várható.

Rámutatott azonban arra, hogy a hitelkihelyezést nem kell szigorítani, hiszen azok eddig sem voltak túlságosan megengedőek. Ennek köszönhetően pénzintézetüknél nem is emelkedett a bedőlt hitelek száma.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×