eur:
393.24
usd:
367.98
bux:
66057.1
2024. április 24. szerda György

Elemzők szerint most lehet a mélypont

Elérték már a mélypontot a piacok a globális likviditási válság miatt, és a határozott pénzügypolitikai lépések hatására az érték- és adósságpiacokon erőteljes fordulat valószínű - derül ki a világ egyik legnagyobb befektetési házának, a Lehman Brothers-nek az elemzéséből.

A Lehman Brothers hétfőn megjelent, és a vártnál végül is jobb eredmény-beszámolóját a rivális Bear Stearns bukása óta pánikban lévő befektetői közösség nagy megkönnyebbüléssel fogadta.

A világ egyik legnagyobb befektetési háza elemzésében úgy véli: a piacok most már messze "túlszaladtak", és közel járnak a várható "stressz-maximumhoz".

A ház szerint a globális értékpiacok szereplőinek megfontolásaiban most már szerepel az is, hogy milyen következményekkel jár a hitelhozzáférés szűkítése az egyébként nyereséges üzleti vállalkozások és a hitelképes háztartások számára. Ez valószínűleg a jelenlegi válság tőkepiaci tetőzését jelzi - áll az elemzésben.

A Lehman Brothers londoni elemzői szerint a FED agresszív ellenlépései, kamatcsökkentési politikája, az utóbbi 30 év legvonzóbb piaci értékelései, illetve a vállalati eredmény-előrejelzések rontásának csökkenő üteme alapján valószínű, hogy a piacok rövid időn belül elindulhatnak felfelé.

Ez utóbbi elemről a ház megjegyzi: a tőzsdei vállalatok várható eredményeinek elemzői felülvizsgálatai - jóllehet továbbra is lefelé mutatnak - már nem romlanak olyan gyorsan, mint néhány hete.

Az elmúlt gazdasági ciklusok során a részvénypiaci árfolyamok általában egy hónappal azután érték el a mélypontot, hogy az elemzői eredmény-felülvizsgálatokban fordulat történt, áll a keddi londoni Lehman-elemzésben.

Ennél jóval óvatosabb, de szintén derulátást tükröz a Moody's kedden kiadott adósságpiaci helyzetértékelése. A nemzetközi hitelminősítő elemzése szerint a rövid futamú amerikai kincstárjegy hozamának esése a hosszabb lejáratokéhoz képest azt valószínősíti, hogy a gazdaság és a hitelpiaci helyzet némi javulására utaljon a következő három hónapban.

A Moody's szerint a Fed irányadó napi kamatcélja 1,50 százalékon fogja elérni mélypontját. A hitelminősítő szerint mindazonáltal a jelzálogtermékek hozamfelárának határozott szűkülése lenne az igazán fontos jele annak, hogy enyhül a hitelpiaci válság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×