Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hatalmasat zuhant Bill Gates

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Már nem Bill Gates a világ leggazdagabb embere, mi több, a Microsoft társalapítóját ketten is megelőzik a Forbes magazin most nyilvánosságra hozott listáján. A leggazdagabb az amerikai Warren Buffett (62 milliárd dollárral), míg a második a mexikói Carlos Slim Helú és családja (60 milliárd dollár). Bill Gatesnek "mindössze" 58 milliárd dolláros vagyona van.

Tizenhárom évig volt megszakítás nélkül a világ leggazdagabb embere a Forbes magazin szerint Bill Gates. A Microsoft társalapítójának vagyona ugyan két milliárd dollárral még emelkedett is tavaly óta (most 58 milliárd dollárral gazdálkodhat), ám még így sem tudta megakadályozni, hogy a szintén amerikai befektető, Warren Buffett 62 milliárd dolláros vagyonával átvegye tőle az első helyet.

Warren Buffett vagyona ugyanis mintegy 10 milliárd dollárral nőtt az elmúlt egy évben, ám alighanem még így sem tudta volna megelőzni Bill Gatest, ha a Microsoft nem próbálja megszerezni a Yahoo!-t. Ám megpróbálta, sikertelenül, ennek következtében pedig a vállalat részvényei 15 százalékot estek. Más kérdés, hogy Bill Gates vagyonának több mint felét a Microsofton kívül fektette be.

A két amerikai közé Carlos Slim Helú ékelődött be 60 milliárd dollárra becsült vagyonával. A mexikói üzletember és családja vagyona tavaly március óta 11 milliárd dollárral nőtt, ám ami még ennél is elképesztőbb adat: az elmúlt két évben megduplázta a tőkéjét.

Warren Buffett királysága azonban alighanem pünkösdi lesz, hiszen azt már korábban bejelentette, hogy vagyonát jótékonysági célra kívánja adományozni a Bill and Melinda Gates Alapítványon keresztül. Az üzletember minden júliusban részvényei öt százalékát már így is eladakozza.

Tavaly októberben Warren Buffett azzal került a lapokba, hogy a Forbes 400 leggazdagabb amerikaiját felsoroló listán szereplőknek felajánlotta: mindegyiküknek fizet 1-1 millió dollárt, ha nyilvánosan elismerik, hogy kevesebb jövedelemadót fizetnek, mint a titkárnőjük.