eur:
393.84
usd:
369.42
bux:
65767.35
2024. április 23. kedd Béla

Vége az orosz-ukrán gázvitának

Megegyeztett az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz a gázvita rendezéséről - tudatta a két cég közös közleményben. A csaknem két hónapja tartó vita az európai ellátást nem veszélyeztette.

Az ukrán gázellátásról és a fizetésről már majdnem két hónapja folyt a vita a partnerek között. Az ukránok a tranzitdíjak emelését és a közvetítő vállalat kiiktatását kérték az orosz gázóriástól.

A Gazprom viszont a pénzét akarta látni, minél előbb. Eleinte úgy tűnt, hamar megegyezik a két fél, és az Európai Uniót is biztosították arról, hogy a kontinens ellátását nem veszélyezteti a vita.

Majd március elején a Gazprom közleményben tudatta, hogy 25 százalékkal csökkenti az Ukrajna felé irányuló földgáz mennyiséget, ha nem tárgyalnak végre érdemben a kettejük közötti vitáról.

A csökkentés két lépcsőben meg is történt, ezen a héten hétfőn 25 százalékkal, majd kedden újabb 25 százalékkal csökkentette közlése szerint a Gazprom a szállítást. Az ukrán Naftogaz szerint viszont a második korlátozás már összeségében 82 százalékos csökkenést eredményezett.

Mivel az Európába irányuló orosz gázexport kétharmada Ukrajnán keresztül érkezik, az Unió számára sem volt mindegy a vita kimenetele.

Ráadásul már volt arra példa, hogy az ukránok felé történt orosz gázszállítási korlátozás kihatott az európai tagállamokra is.

Igaz, most Julija Timosenko ukrán kormányfő többször hangsúlyozta, hogy országának érdeke a nemzetközi szerződéseket betartani, ettől függetlenül az utolsó előtti pillanatban, a második orosz korlátozás beígérésekor, az ukrán Naftogaz is "megfenyegette" a Gazpromot, hogy az európai szállítások mennyisége csorbul, ha az ukrán ellátás biztonsága veszélybe kerül.

Magyarországon - és vélhetően a többi érintett európai államban is - a szakemberek már felkészültek a tározókban lévő földgáz kitárolására, ha az szükségessé válik, és biztosították a lakosságot, hogy van elég tartalék az ellátásra.

Ám az érintett cégek sem mennyiségi csökkenést, sem pedig nyomásingadozást nem érzékeltek. Mindenesetre a két fél most megegyezett és csak remélni lehet, hogy jövőre, a 2009-es árak meghatározásakor nem lesz újabb gázárvita a gazprom és a naftogáz között, mert mindaddig, amíg más útvonal nincs Európa és benne Magyarország érzékenysége ezügyben megmarad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×