eur:
394.01
usd:
368.63
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

A kormány igazolva látja a Déli Áramlat támogatását

Magyarország biztonságát szolgálja, ha a Nabucco gázvezeték és a Déli Áramlat is megépül - közölte a kormányszóvivő.

"A legújabb orosz-ukrán gázvita is a kormány álláspontját erősíti meg: Magyarország biztonságát szolgálja a Nabucco gázvezeték és a Déli Áramlat megépítése is, amelyeket egyaránt támogat az Európai Unió" - fogalmazott közleményében Daróczi Dávid.

Szerinte Magyarország gázellátása biztonságban van, ám az orosz-ukrán elszámolási vita ismét felhívta a figyelmet az esetleges kockázatra. A kormányszóvivő hozzátette: ezt a kockázatot felelős kormányzati politikával lehet mérsékelni.

Daróczi Dávid szerint az ország gázellátása annál biztosabb lábon áll, minél több vezetéken keresztül és minél több forrásból kaphat földgázt.

Kifejtette: jelenleg egyetlen vezetéken, egyetlen forrásból érkezik a Magyarországon felhasznált évi 14-15 milliárd köbméternyi földgáz mintegy 80-85 százaléka; ez kerülhet veszélybe, ha a vezetékkel technikai probléma adódik.

Daróczi Dávid közölte: további kockázatot jelenthet, ha Magyarország ugyan rendesen fizet partnereinek, de a tranzitországokkal elszámolási vitája akad a szállítónak.

"Magyarország számára elsőrendű érdek, hogy ezt a kockázatot mérsékelje. A kormány ezért kötelezte el magát a Nabucco gázvezeték megépítése mellett, ezért vesz részt a munkában és ezért állt az élére az előkészítést felgyorsító kormányközi megállapodás tető alá hozásának" - közölte a szóvivő.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében február 28-án Moszkvában írták alá a Déli Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló magyar-orosz megállapodást.

Ukrán ígéret

Az ukrán kormányfő korábban közölte: országa nem tartóztatja fel az Európai Unió felé irányuló orosz gázt, annak ellenére, hogy a Gazprom napi 60 millió köbméterrel csökkentette az Ukrajna ellátását szolgáló nyersanyag mennyiségét.

Julija Timosenko közölte: Ukrajna megbízható partner, és nem szegi meg kötelezettségeit az Európai Unióba irányuló gázszállításban.

A Gazprom hétfő délelőtt 25 százalékkal csökkentette a földgáz szállítását Ukrajnának, arra hivatkozva, hogy megfeneklettek az eddig felhalmozott ukrán adósság törlesztéséről folyó tárgyalások.

Kedd délelőtt jelezte: további 25 százalékkal csökkenti a gázmennyiséget, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa az orosz cégnek, miközben nincs még érvényes megállapodása az idei évre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×