Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Romániában építene gyárat a Daimler

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Romániai sajtóértesülések szerint a Nokia után a Daimler AG is üzemet nyitna a Kolozsvár melletti nemeszsuki ipari parkban.

Noha hivatalosan senki nem erősítette meg, több romániai napilap is közölte azt az értesülését, hogy a Daimler AG konszern Mercedes gépkocsikat összeszerelő üzemet kíván nyitni Kolozsvár szomszédságában.

A lapok arról számoltak be, hogy a német autógyártó kétszáz hektár bérléséről tárgyal abban a nemeszsuki ipari parkban, ahol egy hónap múlva a Nokia is megnyitja mobiltelefongyárát.

A megszellőztetett tervek szerint a Daimler 400 millió eurót szánna a gyár felépítésére, amelyben évente 350 ezer A és B osztályos Mercedest szerelnének össze.

A romániai lapértesülések egybecsengenek azokkal az információkkal, amelyeket egy német autós szaklap, az Automobilwoche közölt. Ezek szerint a Daimler a romániai és a lengyelországi lehetőségeket vizsgálja. Mindkét országot az olcsó munkaerő teszi vonzóvá.

Míg a németországi gyárakban 2006-ban az átlagos munkadíj óránként 42,029 euró volt, ez az érték Lengyelországban 6, Romániában pedig 3,23 euróra rúgott.

Florian Martens, a Daimler kommunikációs igazgatója a Krónika napilapnak sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírt. Csak annyit mondott, hogy a cég valóban érdekelt egy kelet-európai üzem megnyitásában, de a helyszínről nem született még meg a végleges döntés.

Szűkszavúak voltak a Kolozs megyei illetékesek is, akik azt is világossá tették, nem kívánnak üzleti titkokat közölni a sajtóval. Tegnapi ülésén azonban arról döntött a Kolozs megyei önkormányzat, hogy olyan kormányhatározat meghozatalát kezdeményezi, amely lehetővé teszi, hogy megkétszereződjék a nemeszsuki ipari park területe.