Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Surányi: \"Önmagában az euró bevezetésétől nem várható kedvező hatás\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint a minél korábbi euróbevezetés nem feltétlenül lenne jó hatással a magyar gazdaságra. Surányi György az InfoRádiónak adott interjújában azt mondta, a közös európai fizetőeszköz a stabilizáció mellett fékezné is a gazdaság növekedését.

Önmagában az euró bevezetésétől nem lehet kedvező hatásokat várni - mondta a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke az InfoRádiónak. Surányi György ugyanakkor azt elismerte, hogy az euró fontos és sikeres vállalkozás.

A közös európai fizetőeszköz a felzárkózó országoknak sok olyan korlátot jelent, ami rövid és középtávon jó és felelős gazdaságpolitika mellett is inkább fékezi a gazdaság növekedését - hangsúlyozta a korábbi jegybankelnök.

Hozzátette: ha abból indulunk ki, hogy Magyarországon csak felelőtlen lehet a gazdaságpolitika, ahogy azt 2000 végétől 2006 közepéig megtapasztalhattuk, akkor jobb benne lenni az eurózónában.

Szlovákia kivételével a térségben lévő államok messzebb vannak a bevezetéstől, mint két-három évvel ezelőtt voltak - emelte ki Surányi György. Kifejtette: felzárkóznak ezek az országok, a növekedési potenciáljuk gyorsabb, de ha kivesszük a monetáris politika lehetőségét, akkor az euró bevezetésével az állam vagy az inflációt nem tudja korlátozni, vagy növekedési áldozatokat kell érte hoznia.

A volt MNB-elnök szerint akkor érdemes csatlakozni az eurózónához, ha a reálkonvergenciában látótávolságra kerülünk. Amíg azonban az eurózóna átlagának 60 százalékán áll a Magyarország, inkább a hátrányok domborodnának ki, mint az előnyök - tette hozzá.

Hanganyag: Nagy Tamás