eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Már az FBI is nyomoz a jelzálogpiaci válság ügyében

Már a Szövetségi Nyomozóhivatal (FBI) is beszállt a gazdaságot megrázó jelzálogpiaci válság okainak felderítésébe - jelentették be az Egyesült Államokban. A válság hátterében a csalások és bennfentes kereskedések gyanúja mellett az áll, hogy a hitelfelvevők az ingatlan értékénél nagyobb jelzáloghitelt is kaptak, amit aztán fogyasztásra fordítottak.

Csalások és bennfentes kereskedés - ilyen bűncselekmények gyanújának részletes vizsgálata szerepel az amerikai jelzáloghitel válság hátterét nyomozó FBI tervei között. Az amerikai értékpapír és tőzsdefelügyelet után már ugyanis a Szövetségi Nyomozóhivatal is vizsgálatot indított jelzáloghitelezők, ingatlanfejlesztők, beruházási bankok, hitelbrókerek, kötvénybiztosítók ellen.

Egyelőre 14 komoly hitelpiaci szereplő került reflektorfénybe az FBI gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó főosztálya vezetőjének bejelentése nyomán, de amerikai sajtóértesülések szerint a lista közel sem teljes, és az amerikai gazdaságot megrázó válság egyelőre ismeretlen felelősei körül szorul a hurok.

Most még csak kérdések vannak: például az, kik és milyen előnyökért cserébe tekintettek el a megfelelő garanciát jelentő hitelbírálatoktól, vagy miért másították meg egyes leendő adósok kockázati besorolását. Kérdés az is, a hitelbiztosító cégek munkatársai közül ki és mit tudott előre a válság kezdetekor, és adott el esetleg részvényeket még idejében, mielőtt a válság kiteljesedett volna.

Abból is probléma lehet - teszi hozzá az amerikai Business Week -, ha egy tőkepiaci alap menedzsere, kiszagolva a hitelbiztosítási piac bizonytalanságát, a saját pénzét kivonta az alapból, de a többi befektetőét nem.

A legnagyobbakat is érinti

Egy jelentős jelzáloghitel közvetítő, a New Century Financial már a múlt év májusában csődöt jelentett, most pedig a legnagyobb svájci bankként számon tartott UBS hozta nyilvánosságra, hogy a tavalyi évre több mint 4 milliárd dolláros nettó veszteséget vár a rossz amerikai jelzálogpiaci befektetések miatt, bár a pontos számot február 14-ére ígérte.

A bank január elején már közölte, hogy bezárja a legfontosabb hitelező egységét az Egyesült Államokban. Az FBI nyomoz olyan nagyhagyományú pénzintézeteknél is, mint a Morgan Stanley vagy a Merrill Lynch.

Az a tény, hogy az FBI is vizsgálja a válság okait, nagyon rossz hír a szabálytalanságokért később felelősnek találandó társaságok alkalmazottainak - vélekednek az elemzők Amerikában. Az emberek ugyanis hajlamosak elfeledkezni arról, hogy a társaságok érdekei nem azonosak az ő személyes érdekeikkel, és a vétkes cégeknél előbb-utóbb valahogy kezelik a problémákat.

A vétkes alkalmazottak számára azonban az ilyen történet a börtönben végződik.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×