eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Olcsóbb lehet az üzemanyag a válság miatt

Az amerikai pénzügyi válság kedvezőtlenül hat az Európai Unió gazdaságára a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint. Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: emiatt 1-2 éven belül Magyarországon is csökkenhetnek a beruházások, a munkapiaci kereslet, és a bérnövekedés is elmaradhat a lehetőségekhez mérten. Hozzátette ugyanakkor azt is, ha a világgazdaság lassul, akkor olcsóbb lesz az üzemanyag, és lehetséges, hogy a villany is.

Az amerikai pénzügyi válságnak negatív részvénypiaci hatása lesz, de nem fogunk bukni a tőzsdén, mert a magyar háztartások mindössze 1-2 százalék tartja megtakarítását a részvénypiacon - közölte Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője kiemelte: ha az amerikai gazdaság csökken a válság következtében, az érződni fog mindenhol.

Az Európai Unió a lehetőségei alatt fog teljesíteni, és Magyarországon is csökken a reálkeresletet, a beruházások, illetve a munkaerőpiaci kereslet is - fejtette ki.

A következő 2-3 évben a reális jövedelemnövekedési ütem alatta lesz a potenciálisnak, elmaradunk a lehetőségeinktől - hangsúlyozta Sarkadi-Szabó Kornél.

A Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője a kedvezőtlen folyamatok közé sorolta, hogy a hitelkamatok is megemelkedhetnek a bizalmi válság és a pénzszűke miatt.

Ugyanakkor kedvező hatása is lehet a világgazdaság lassulásának, ugyanis csökken a üzemanyagpiaci kereslet, ezáltal olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj, és lehetséges, hogy a villany is.

Hanganyag: Exterde Tibor

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×