Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Olcsóbb lehet az üzemanyag a válság miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai pénzügyi válság kedvezőtlenül hat az Európai Unió gazdaságára a Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint. Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: emiatt 1-2 éven belül Magyarországon is csökkenhetnek a beruházások, a munkapiaci kereslet, és a bérnövekedés is elmaradhat a lehetőségekhez mérten. Hozzátette ugyanakkor azt is, ha a világgazdaság lassul, akkor olcsóbb lesz az üzemanyag, és lehetséges, hogy a villany is.

Az amerikai pénzügyi válságnak negatív részvénypiaci hatása lesz, de nem fogunk bukni a tőzsdén, mert a magyar háztartások mindössze 1-2 százalék tartja megtakarítását a részvénypiacon - közölte Sarkadi-Szabó Kornél az InfoRádió Aréna című műsorában.

A Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője kiemelte: ha az amerikai gazdaság csökken a válság következtében, az érződni fog mindenhol.

Az Európai Unió a lehetőségei alatt fog teljesíteni, és Magyarországon is csökken a reálkeresletet, a beruházások, illetve a munkaerőpiaci kereslet is - fejtette ki.

A következő 2-3 évben a reális jövedelemnövekedési ütem alatta lesz a potenciálisnak, elmaradunk a lehetőségeinktől - hangsúlyozta Sarkadi-Szabó Kornél.

A Cashline Értékpapír Zrt. vezető elemzője a kedvezőtlen folyamatok közé sorolta, hogy a hitelkamatok is megemelkedhetnek a bizalmi válság és a pénzszűke miatt.

Ugyanakkor kedvező hatása is lehet a világgazdaság lassulásának, ugyanis csökken a üzemanyagpiaci kereslet, ezáltal olcsóbb lesz a benzin, a gázolaj, és lehetséges, hogy a villany is.

Hanganyag: Exterde Tibor