eur:
393.46
usd:
367.9
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Szupergyors internet a szennyvízcsatornából

A szennyvízcsatornán keresztül biztosítana szupergyors internetkapcsolatot egy brit cég.

A száloptikás technológiával legalább 100 megabit/másodperces adatátviteli sebesség érhető el, - állítja a Broadband Stakeholder Group brit szakmai lobbicsoport.

A BT, a legnagyobb brit internetszolgáltató szélessávú kapcsolata most mindössze 8 megabit/másodpercre képes, és a piac összes szereplőjét aggasztja, hogy sokba kerül a hálózat továbbfejlesztése.

A walesi H20 Networks szerint a megoldás a csatornahálózatban rejlik. Az újgenerációs kábelhálózat telepítése a már meglévő infrastruktúra révén nagyságrendekkel olcsóbb és sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, mint az út- és járdafeltúrós módszer. Egy kisváros behálózása így legfeljebb 24 millió fontot emésztene fel (8,4 milliárd forint), míg a hagyományos eljárással 80 millióból jönne ki.

A cég bérelné a helyet a csövekben a helyi csatornázási művektől. Az optikai kábeleket az öt méter mélyen futó szennyvízelvezetőkbe húzná be, ahol már nincsenek rágcsálók, amelyek tönkretehetnék az érzékeny üvegszálat.

A H20 Networks hat éve működik és épített már kisebb, főleg egyetemi hálózatokat. Most nagyobb városok vezetésével tárgyalnak a településeknek nagy sávszélességet biztosító fejlesztésekről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×