eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Hiába van munkája, a dolgozók 40 százaléka szegénységben él

A munkanélküliség világszerte nőni fog 2008-ban, mert a gazdaság a recesszió jeleit mutatja - figyelmeztetett az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentésében.

A Genfben kiadott jelentés szerint a tavalyi 6-ról 6,1 százalékra nő majd az idén a globális munkanélküliségi ráta. Ez az arány azonban sokkal magasabb is lehet, ha a világgazdaság kisebb mértékben növekszik, mint ahogyan azt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) prognosztizálja -tette hozzá a sajtótájékoztatón Az ILO illetékes vezetője, José Manuel Salazar-Xirinach.

Az IMF 2008-ra a világgazdaság 4,8 százalékos növekedését jelezte előre.

A globális munkanélküliség mértéke nagyban függ a gazdaság termelékenységétől is; ha a jelenlegi szintet nem sikerül tartani, akkor nő a munkanélküliek száma - tette hozzá az ILO közgazdásza, Dorothea Schmidt.

A jelentés szerint a munkavállalóknak gyorsan kell alkalmazkodniuk a versenyhelyzet változásaihoz. Erre azonban csak akkor van igazi esélyük, ha megfelelő képességekkel és végzettséggel rendelkeznek, és a munkaadók mindent megtesznek annak érdekében, hogy csökkentsék a munkahelyváltással járó stresszt.

Az ILO adatai szerint 2007-ben 3 milliárd, 15 évesnél idősebb embernek volt állása világszerte - ez majdnem két százalékkal több, mint 2006-ban, és 17 százalékkal magasabb az 1997-es aránynál. A munkavállalók közül azonban 487 millióan napi egy, 1,3 milliárdnyian pedig két dollárnál kevesebbet kereste. (Egy dollár 175,5 forint.)

Ez pedig azt jelenti, hogy hiába van munkája, a dolgozók 40 százaléka szegénységben él - figyelmeztetett a jelentés, amely szerint tavaly világszerte elérte a 190 milliót a munkanélküliek száma.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×