Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Újabb GVH-bírság a Norbi-csoport cégeinek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Schobert Norbert érdekeltségébe tartozó Development Service Consulting Kft.-t (amelynek neve korábban Norbi.hu Kft. volt) 2 millió, míg a Norbi Update Worldwide Zrt.-t 1 millió forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal. A táraságok a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsítottak.

A fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására alkalmas magatartást tanúsított, ezért a Gazdasági Versenyhivatal összesen hárommillió forintra büntette a Development Service Consulting Kft.-t (korábban Norbi.hu Kft.), valamint a Norbi Update Worldwide Zrt.-t - tájékoztatta az InfoRádiót a szervezet szóvivője.

Mihálovits András közölte: a fogyasztók megtévesztése miatt már tavaly is megbírságolták a Norbi.hu Kft.-t, az ügynek pedig meglehetősen nagy volt a sajtóvisszhangja, amit az újabb döntés meghozatalakor súlyosbító körülményként vett figyelembe a versenyhivatal.

A GVH szóvivője hozzátette: a szervezet illetékesei a jogsértések vizsgálatánál azt veszik figyelembe, hogy milyen széles kört tudott elérni az adott megtévesztő hirdetés, milyen hosszú ideig volt a piacon és milyen célcsoportot célozott meg.

Nem igazolt

A Norbi Update Worldwide Zrt.-re azért szabott ki büntetést a versenyhivatal, mert Schobert Norbertnek az Update-módszerről kiadott könyvének borítóján az szerepel, hogy tudományosan alátámasztott rendszerről van szó, a szervezet szakértőinek azonban nem sikerült igazolniuk ezt az állítást - mondta Mihálovits András.

A két cég közleményt adott ki, amelyből kiderül, hogy fellebbeznek a döntés ellen, a bírságot ennek ellenére 30 napon belül be kell fizetni - közölte a szóvivő.

A Norbi Update Worldwide Zrt.-nek 60 napot adott a GVH arra, hogy levetesse a boltok polcairól a "Norbi Update - Minden, amit a fogyásról tudok" című köteteket, amelyekben szerepel, hogy a fogyasztási módszer tudományosan megalapozott - fűzte hozzá Mihálovits András.

Hanganyag: Kaputa Júlia