eur:
394.43
usd:
370.2
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Drámai esés az ázsiai tőzsdéken a fenyegető amerikai válság miatt

Az amerikai gazdaság lehetséges válsága miatt további eséssel nyitott kedden a nemzetközi tőzsdék. Az ázsiai és európai mélyrepülés a New York-i tőzsdére is hatással lesz - mondták elemzők a kereskedési nap elején.

A japán Nikkei index 10 éve nem produkált ilyen zuhanást, mint most: több mint öt és fél százalékot esett egy nappal a már "Fekete Hétfőnek" nevezett hét eleji, négyszázalékos értékcsökkenés után.

Az ausztrál börze még sokkolóbb eredménnyel állt elő: 20 éves rekordot döntve több mint hét százalékot zuhant. A Hong Kong-i Hang Seng pedig kedden délelőtt már több mint mínusz 8 százalékon állt.

A kínai és indiai esés aggasztja a befektetőket


Az Amerikából begyűrűző hatásokat a dinamikusan növekedő Kína tőzsdéje is megérezte, mivel a shanghaji index hét százalékot veszített értékéből.

Az indiai börzén egy órára felfüggesztették a kereskedést, amikor reggel tíz százalékkal csökkent az index értéke.

Elemezők megjegyezték, hogy a kínai és indiai tőzsde teljesítménye komoly aggodalommal tölti el a részvényeseket, mivel a két feltörekvő piactól várták, hogy idén fenntartják a globális gazdaság növekedését.

A befektetők azonban szabadulni próbáltak részvényeiktől attól tartva, hogy a hitelezési és ingatlanválság miatt szenvedő amerikai gazdaságnak nem sikerül elkerülnie a két negyedéven át tartó folyamatos visszaesést.

Bush és a Fed mentőöved dobna

A tőzsdei hírek nyomán George Bush amerikai elnök a Fehér Házba rendelt több amerikai gazdasági vezetőt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már a tanácskozás előtt sejtetni engedte, hogy tovább csökkentik a kamatlábat, Bush pedig 145 miliárdos adócsökkentési csomaggal akarja elkerülni a visszaesést.

A tőzsdesokk nyomán esett az olaj és az arany ára. Dominique Strauss Kahn, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója "komolynak" nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy a világ minden országa szenved az amerikai gazdaság szűkülése miatt.

A londoni FTSE-index kedden vegyes képet mutatott: a kezdeti esés után emelkedésnek indult, de később ismét zuhanni kezdett. A piac arra számított, hogy az amerikai FED, az Európai Központi Bank és a Bank of England összehangolt, rendkívüli kamatlábcsökkentést jelent be. Később azonban az a hír terjedt el, hogy nem lesz közös fellépés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×