Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drámai esés az ázsiai tőzsdéken a fenyegető amerikai válság miatt

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az amerikai gazdaság lehetséges válsága miatt további eséssel nyitott kedden a nemzetközi tőzsdék. Az ázsiai és európai mélyrepülés a New York-i tőzsdére is hatással lesz - mondták elemzők a kereskedési nap elején.

A japán Nikkei index 10 éve nem produkált ilyen zuhanást, mint most: több mint öt és fél százalékot esett egy nappal a már "Fekete Hétfőnek" nevezett hét eleji, négyszázalékos értékcsökkenés után.

Az ausztrál börze még sokkolóbb eredménnyel állt elő: 20 éves rekordot döntve több mint hét százalékot zuhant. A Hong Kong-i Hang Seng pedig kedden délelőtt már több mint mínusz 8 százalékon állt.

A kínai és indiai esés aggasztja a befektetőket


Az Amerikából begyűrűző hatásokat a dinamikusan növekedő Kína tőzsdéje is megérezte, mivel a shanghaji index hét százalékot veszített értékéből.

Az indiai börzén egy órára felfüggesztették a kereskedést, amikor reggel tíz százalékkal csökkent az index értéke.

Elemezők megjegyezték, hogy a kínai és indiai tőzsde teljesítménye komoly aggodalommal tölti el a részvényeseket, mivel a két feltörekvő piactól várták, hogy idén fenntartják a globális gazdaság növekedését.

A befektetők azonban szabadulni próbáltak részvényeiktől attól tartva, hogy a hitelezési és ingatlanválság miatt szenvedő amerikai gazdaságnak nem sikerül elkerülnie a két negyedéven át tartó folyamatos visszaesést.

Bush és a Fed mentőöved dobna

A tőzsdei hírek nyomán George Bush amerikai elnök a Fehér Házba rendelt több amerikai gazdasági vezetőt.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már a tanácskozás előtt sejtetni engedte, hogy tovább csökkentik a kamatlábat, Bush pedig 145 miliárdos adócsökkentési csomaggal akarja elkerülni a visszaesést.

A tőzsdesokk nyomán esett az olaj és az arany ára. Dominique Strauss Kahn, a Nemzetközi Valutaalap főigazgatója "komolynak" nevezte a helyzetet, és azt mondta, hogy a világ minden országa szenved az amerikai gazdaság szűkülése miatt.

A londoni FTSE-index kedden vegyes képet mutatott: a kezdeti esés után emelkedésnek indult, de később ismét zuhanni kezdett. A piac arra számított, hogy az amerikai FED, az Európai Központi Bank és a Bank of England összehangolt, rendkívüli kamatlábcsökkentést jelent be. Később azonban az a hír terjedt el, hogy nem lesz közös fellépés.