eur:
393.87
usd:
369.57
bux:
65833.15
2024. április 23. kedd Béla

Veres nem lő nehézfegyverzettel kacsára

Magyarországon szükség van adócsökkentésre, és erre megvan a reális lehetőség - mondta pénzügyminiszter. Veres János konkrétumokat nem árult el, csak annyit, hogy az arányok és az adózási gyakorlat megváltoztatásával kívánnak forrást teremteni az adócsökkentésre.

"Nem kívánok kacsákra nehézfegyverzettel lőni" - reagált a miniszter a különböző adóelképzelésekről megjelent cikkekre.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által a legnagyobb adózók számára rendezett találkozón Veres János ismételten kijelentette, hogy nem lát fedezetet a Gazdasági Versenyképességi Kerekasztal (GVK) által 2009-től javasolt 10 százalékpontos járulékcsökkentésre.

Abban teljes az egyetértés, hogy szükség van a járulékcsökkentésre. Azt, hogy százalékos mértékű vagy fix összegű legyen, meg kell vitatni. A következő hónap konzultációkkal telik, adóügyekben döntésre február közepén lehet számítani - - mondta.

A pénzügyminiszter újságíróknak elmondta: 1 százalékpontos járulékcsökkentés 80 milliárd forint bevételkieséssel járna. A gazdaság fejlődéséből adódóan 2009-ben reálisan 250 milliárd forintos mozgástérrel lehet kalkulálni. Veres János szerint ezt meghaladó forrást a meglévő kiadások csökkentésével, vagy az adórendszer szabályainak megváltoztatásával lehet teremteni.

Lehet nagyobb számokról is beszélni, de annak ára van, például az adókedvezmények, adómentességek szűkítése, átalakítása - mondta.

A vállalkozások számára nagy terhet jelentő helyi iparűzési adóval (hipa) kapcsolatban a miniszter annyit árult el: "a mostani adómódosító javaslatok között van olyan, amelyik ezt a kérdést nem hagyja érintetlenül; nem oldja meg a problémát azonnal, de elindít egy változtatást".

A változtatás a miniszter szerint nagyon sok időt vesz majd igénybe. Nagy összegről van szó, a hipából 2007-ben mintegy 400 milliárd forint volt a bevételi terv, 2008-ban pedig már közelebb lesz az 500 milliárdhoz.

Az amerikai cégek számára az is gondot okoz, hogy a számvitelük nem engedi meg elszámolni a hipát a könyvekben. A két ország között egy ideje tárgyalások folynak erről, és a miniszter reményei szerint néhány hónapon belül meg tudnak állapodni.

Arról a lehetőségről, hogy az önkormányzatok differenciálhassanak az adó kivetésekor, a miniszter úgy vélekedett: vitatott, hogy ez EU-konform megoldás lenne-e.

Most jár le a korábbi kedvezmények ideje, ezért is növekszik 2008-ban a bevételi terv - tette hozzá.

A miniszter a találkozón a tavalyi évről szólva egyebek mellett elmondta: a kiigazításnak néhány negatív következménye is volt, a gazdasági növekedés például 2007-ben 1,5-2 százalékra lassult. Ennek okát Veres János az államháztartás nagy rendszereinek érdemi átalakításában látja.

Rámutatott: emiatt kevesebb közpénzt használtak fel egyes területeken, és az államháztartás GDP-hez való hozzájárulása alacsonyabb lett.

A reálgazdaság azonban 3,9 százalékkal magasabb GDP-t produkált tavaly - hangsúlyozta a miniszter.

Úgy vélekedett: reális lehetőség van arra, hogy a magyar gazdaság 2008-ban a tavalyinál számottevően nagyobb növekedést érjen el.

Mivel semmi olyan hatás nincs, ami a magángazdaságot növekedésében korlátozná, nyilvánvalónak tűnik, hogy a reálgazdaság a tavaly elért 3,9 százalékos mutatót akár megismételheti - mondta.

Az állam a gyorsabb növekedéshez két területen érdemben hozzá tud járulni maga is - jelentette ki Veres János. Egyrészt a döntéshozatal területén, annak elősegítésével, hogy az uniós források kellő gyorsasággal és hatékonysággal kerüljenek felhasználásra; másrészt a kiadások, a költségvetési hiány csökkentésével.

Fidesz: a kormány hazudik

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője reagálásában közölte: a miniszternek lett volna már lehetősége az adók csökkentésére, de az erről szóló ígéreteket nem tartották meg.

"Ez a kormány az adócsökkentésről is folyton hazudik, az emberek már nem hisznek nekik" - írta a politikus.

Parragh: Először csökkenteni kell a kiadásokat

Szükség van az adóterhek mérséklésére, de ehhez először végre kell hajtani a reformokat, és csökkenteni az állami kiadásokat - mondta el az InfoRádiónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

Parragh László kiemelte: egyetértenek az élőmunka terheinek csökkentésével, és azzal, hogy ezeket fogyasztási, vagy vagyoni típusú adóval pótolják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×