eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Bulgária zöld utat adott a Nabuccóval rivális orosz vezetéknek

Bulgária megállapodott Oroszországgal, hogy részt vesz az európai Nabucco gázvezeték riválisának nevezett orosz Déli Áramlat vezeték építésében. Szófia a lépéssel nehéz helyzetbe hozta azokat a terveket, amelyek értelmében az orosz forrásoktól független szállítási útvonalakat kell kiépíteni az európai gázellátás biztosítására.

Megérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek személyesen lobbizni, mert a bolgár és az orosz fél a korábbi vitát félretéve megállapodott abban, hogy bolgár területen halad majd át az Európába orosz földgázt szállító Déli Áramlat vezeték.

Putyin elnök már-már egy nagy nemzetközi békemegállapáshoz méltó külsőségek közepette, történelmi díszegyenruhába öltözött katonák harsonajátékát követően szólalt fel egy hatalmas szófiai kongresszusi teremben.

Tárgyalási pozíciója megerősítésére a delegációba bevonta kiszemelt utódját, Dmitrij Medvegyevet, a Gazprom igazgatótanácsának jelenlegi elnökét is.

Moszkva megvédte pozícióit

A Déli Áramlat vezeték - a Gazprom és az olasz ENI közös projektje - a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián áthaladva szállít majd évi 30 milliárd köbméter földgázt Olaszországba. Bulgáriát elhagyva a vezeték elágazik: az egyik szárny Románián, Magyarországon, a Cseh Köztársaságon át Ausztriában, a másik Görögországon keresztül Olaszországban végződik majd.

Kommentátorok megjegyzik, hogy a 10 milliárd eurós projekttel Moszkva biztosítani akarja, hogy szerepet játszhasson Dél-Európa gázellátásában, és ezzel kihívást intéz a tőle való energiafüggőséget csökkenteni hivatott, európai Nabuccó-vezetéknek.

Míg az orosz projectből már gyakorlatilag csak néhány kapocs hiányzik, addig a Nabucco még a tervezőasztalon sem igazán öltött formát. Az, hogy az új EU-tag, Bulgária aláírta a szerződést, újabb bizonyítéka annak, hogy a blokknak nincs egységes energiapolitikája az orosz szállításokkal kapcsolatban.

"Bulgária felkerült Európa energiatérképére"

Oroszország és Bulgária korábban nem tudott megállapodni a Déli Áramlatról, mert Szófia többségi tulajdont akart a vezeték Bulgárián áthaladó szakaszában, míg az oroszok teljes tulajdont akartak maguknak.

Az áttörést végül Putyin és Medvegyev érkezése hozta meg. Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök a rendkívüli kormányülés után pénteken azt mondta: országa beleegyezik abba, hogy fele részben birtokolja a vezetékszakaszt.

"Ezzel az alkuval garantáljuk Bulgária helyét Európa energiatérképén" - fogalmazott a kormányfő. Az alku még a Putyin-látogatás előtt is kétséges volt, bolgár kommentátorok azonban úgy állították be a megállapodást, hogy Moszkva az utolsó pillanatban elfogadta a bolgár feltételeket.

Szófia ugyanakkor stratégiai fekvése tudatában abban reménykedik - hogy ha megépül -, akkor a Nabucco-projektben is részt vállalhat, és ezzel a Déli Áramlatból befolyó évi több száz millió euró mellett, további jelentős tranzitdíjakhoz juthat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×