Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Bulgária zöld utat adott a Nabuccóval rivális orosz vezetéknek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bulgária megállapodott Oroszországgal, hogy részt vesz az európai Nabucco gázvezeték riválisának nevezett orosz Déli Áramlat vezeték építésében. Szófia a lépéssel nehéz helyzetbe hozta azokat a terveket, amelyek értelmében az orosz forrásoktól független szállítási útvonalakat kell kiépíteni az európai gázellátás biztosítására.

Megérte Vlagyimir Putyin orosz elnöknek személyesen lobbizni, mert a bolgár és az orosz fél a korábbi vitát félretéve megállapodott abban, hogy bolgár területen halad majd át az Európába orosz földgázt szállító Déli Áramlat vezeték.

Putyin elnök már-már egy nagy nemzetközi békemegállapáshoz méltó külsőségek közepette, történelmi díszegyenruhába öltözött katonák harsonajátékát követően szólalt fel egy hatalmas szófiai kongresszusi teremben.

Tárgyalási pozíciója megerősítésére a delegációba bevonta kiszemelt utódját, Dmitrij Medvegyevet, a Gazprom igazgatótanácsának jelenlegi elnökét is.

Moszkva megvédte pozícióit

A Déli Áramlat vezeték - a Gazprom és az olasz ENI közös projektje - a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián áthaladva szállít majd évi 30 milliárd köbméter földgázt Olaszországba. Bulgáriát elhagyva a vezeték elágazik: az egyik szárny Románián, Magyarországon, a Cseh Köztársaságon át Ausztriában, a másik Görögországon keresztül Olaszországban végződik majd.

Kommentátorok megjegyzik, hogy a 10 milliárd eurós projekttel Moszkva biztosítani akarja, hogy szerepet játszhasson Dél-Európa gázellátásában, és ezzel kihívást intéz a tőle való energiafüggőséget csökkenteni hivatott, európai Nabuccó-vezetéknek.

Míg az orosz projectből már gyakorlatilag csak néhány kapocs hiányzik, addig a Nabucco még a tervezőasztalon sem igazán öltött formát. Az, hogy az új EU-tag, Bulgária aláírta a szerződést, újabb bizonyítéka annak, hogy a blokknak nincs egységes energiapolitikája az orosz szállításokkal kapcsolatban.

"Bulgária felkerült Európa energiatérképére"

Oroszország és Bulgária korábban nem tudott megállapodni a Déli Áramlatról, mert Szófia többségi tulajdont akart a vezeték Bulgárián áthaladó szakaszában, míg az oroszok teljes tulajdont akartak maguknak.

Az áttörést végül Putyin és Medvegyev érkezése hozta meg. Szergej Sztanisev bolgár miniszterelnök a rendkívüli kormányülés után pénteken azt mondta: országa beleegyezik abba, hogy fele részben birtokolja a vezetékszakaszt.

"Ezzel az alkuval garantáljuk Bulgária helyét Európa energiatérképén" - fogalmazott a kormányfő. Az alku még a Putyin-látogatás előtt is kétséges volt, bolgár kommentátorok azonban úgy állították be a megállapodást, hogy Moszkva az utolsó pillanatban elfogadta a bolgár feltételeket.

Szófia ugyanakkor stratégiai fekvése tudatában abban reménykedik - hogy ha megépül -, akkor a Nabucco-projektben is részt vállalhat, és ezzel a Déli Áramlatból befolyó évi több száz millió euró mellett, további jelentős tranzitdíjakhoz juthat.