eur:
393.56
usd:
368.64
bux:
65832.7
2024. április 23. kedd Béla

Totális csőd: milliárdok tűntek el a magyarországi óriáscég kasszájából

Milliárdok hiányoznak a felszámolás alatt álló Rynart Transport Hungary kasszájából - írja a Népszabadság. A közúti fuvarozó és logisztikai cég bukása a hitelező bankoknak kerül a legtöbbe, de sokat veszítenek a szállítók is.

A biatorbágyi székhelyű cég a z ország második legnagyobb fuvarozója volt, ám tavaly októberben csődbe ment. Hogy miképp, azt még vizsgálják, de annyi már kiderült: a könyvelést kozmetikázták.

Nemcsak a magyar Rynart bukott meg, hanem holland anyavállalata is, ott a hazaival egy időben húzták le a redőnyt. A Rynart hitelezői több mint 40 milliárd forintot követelnek, de a felszámoló csak 25 milliárdot tart jogosnak, a cég vagyona pedig alig egymilliárd forintra nyújt fedezetet.

A hitelező bankok legalább 20 milliárd forintot buknak a fuvarozóvállalaton. A cég 1.600 embert foglalkoztatott, közülük legtöbben teljes munkabérüket megkapják, mielőtt utcára kerülnek.

Amerika szerint Európa a legnagyobb kockázat

A Magyar Nemzet cikke számol be arról, hogy az amerikai belbiztonsági miniszter szigorításokat helyezett kilátásba az Európából Amerikába érkezők ellenőrzésében, mert szerinte ma már Európa jelenti a legnagyobb kockázatot hazája biztonságára.

A szigorítás a nem vízumkötelezett uniós tagállamokra, köztük Nagy-Britanniára vonatkozna. Elemzők úgy látják: hosszú távon az amerikai biztonsági megfontolások alááshatják az egész vízummentességi programot.

A lap diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy az amerikai szigorítási szándék nem érinti közvetlenül Magyarországot, amelynek csatlakozása a vízummentességi programhoz 2009-ben lehet esedékes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×