Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy hónap alatt átlagosan 4,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek - derül ki a pénzcentrum.hu felméréséből. A tavaly januárihoz képest az áremelkedés 9,5 százalékos. Leginkább a liszt, a kenyér és az olaj ára nőtt, míg a kristálycukoré 22 százalékkal csökkent.

Decemberhez képest átlagosan 4,4 százalékkal drágult a pénzcentrum.hu árukosara - tájékoztatta az InfoRádiót az internetes oldal elemzője.

Szijártó Imola közölte: 2007 januárjához képest a legnagyobb mértékben a liszt, az olaj és a kenyér ára emelkedett, 70, 50, illetve 40 százalékkal.

A cukor ára ugyanakkor mintegy 20 százalékkal csökkent - fűzte hozzá a pénzcentrum.hu elemzője.

Az egyes üzletek között is vannak különbségek: az egyik hipermarketben a pénzcentrum.hu árukosarába válogatott termékek ára átlagosan 3,2 százalékkal csökkent, van azonban olyan áruházlánc, amely 25 százalékkal emelte árait - mondta Szijártó Imola.

Az árcsökkenésnek egyik oka lehet, hogy készleten maradtak bizonyos termékek, de elképzelhető az is, hogy a decemberi hajtás után az áruház így akarja megtartani a fogyasztókat, vagy újabb vásárlókat megszerezni - közölte a pénzcentrum.hu elemzője.

Decemberhez képest minden ital drágult, a fogkrémekért és a mosóporokért is többet kell fizetni, igaz, nem sokkal. A tusfürdők és a tisztítószerek ugyanakkor olcsóbbak lettek - fűzte hozzá Szijártó Imola.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa