eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tíz százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak

Egy hónap alatt átlagosan 4,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek - derül ki a pénzcentrum.hu felméréséből. A tavaly januárihoz képest az áremelkedés 9,5 százalékos. Leginkább a liszt, a kenyér és az olaj ára nőtt, míg a kristálycukoré 22 százalékkal csökkent.

Decemberhez képest átlagosan 4,4 százalékkal drágult a pénzcentrum.hu árukosara - tájékoztatta az InfoRádiót az internetes oldal elemzője.

Szijártó Imola közölte: 2007 januárjához képest a legnagyobb mértékben a liszt, az olaj és a kenyér ára emelkedett, 70, 50, illetve 40 százalékkal.

A cukor ára ugyanakkor mintegy 20 százalékkal csökkent - fűzte hozzá a pénzcentrum.hu elemzője.

Az egyes üzletek között is vannak különbségek: az egyik hipermarketben a pénzcentrum.hu árukosarába válogatott termékek ára átlagosan 3,2 százalékkal csökkent, van azonban olyan áruházlánc, amely 25 százalékkal emelte árait - mondta Szijártó Imola.

Az árcsökkenésnek egyik oka lehet, hogy készleten maradtak bizonyos termékek, de elképzelhető az is, hogy a decemberi hajtás után az áruház így akarja megtartani a fogyasztókat, vagy újabb vásárlókat megszerezni - közölte a pénzcentrum.hu elemzője.

Decemberhez képest minden ital drágult, a fogkrémekért és a mosóporokért is többet kell fizetni, igaz, nem sokkal. A tusfürdők és a tisztítószerek ugyanakkor olcsóbbak lettek - fűzte hozzá Szijártó Imola.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×