Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekord a Volkswagennél

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A legnagyobb európai autógyár, a Volkswagen tavaly rekordmennyiségű gépkocsit adott el. A megvásárolt autók száma a cég megalapítása óta első alkalommal lépte át a hatmilliót.

A detroiti nemzetközi autóvásáron a Volkswagen elnöke annak a reményének adott hangot, hogy cége az idén is rekordot dönt, és hamarosan letaszíthatja trónjáról a japán Toyotát, amely a világviszonylatban a legtöbb gépkocsit adja el.

Tavaly 6 millió 189 ezer Volkswagent vásároltak, ami az előző évhez viszonyítva csaknem 8 százalékos növekedést jelent. Kiváltképpen a kínai és a dél-amerikai piacon keltek el a Volkswagen gyártmányai.

Németországban viszont erősen visszaesett a kereslet, amit a Volkswagen elnöke arra vezetett vissza, hogy a vásárlókat elbizonytalanította a környezetvédelem körül, illetve a széndioxid-kibocsátás csökkentésével kapcsolatos vita.

Szerinte ez már-már odáig fajult, hogy az autókat sokan sommásan csupán légszennyező közlekedési eszköznek minősítik.

Tény, hogy a VW a múlt évben közel 5 százalékkal kevesebb gépkocsit tudott eladni Németországban, mint 2006-ban. De az Egyesült Államokban is megcsappant a kereslet a Volkswagenek iránt.

A cég elnöke úgy vélte, hogy az öt újonnan piacra került modellel ismét visszahódíthatják az amerikai vásárlókat. Ugyanakkor elvetette azt a javaslatot, hogy egy olcsó kategóriába tartózó típust kellene kifejleszteniük, mert - mint hangsúlyozta - a VW változatlanul a jó minőséggel, a biztonság szavatolásával, valamint a környezetbarát technikával akarja népszerűsíteni autóit.