Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Londonban nem várnak magyar kamatcsökkentést

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londoni elemzők 7,2-7,5 százalék közé teszik a 2007 decemberi magyarországi inflációt. Többségük idén az első félévben nem vár kamatcsökkentést. A Központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a decemberi inflációs adatokat.

Az MTI által megkérdezett, illetve szemlézett 9 nagy londoni befektetési ház elemzői viszonylag szűk: sávban 7,2-7,5 százalékban valószínűsítik a decemberi infláció mértékét. Az előrejelzések átlaga 7,31 százalék.

A leginkább borúlátó a Dresdner Kleinwort 7,5 százalékos várakozásával. A ház feltörekvő piaci közgazdásza arra alapozza előrejelzését, hogy decemberben az élelmiszer- és az üzemanyagárak a szokásosnál nagyobb ütemben nőttek. Az elemzés szerint, ha a forint nem kerül nyomás alá, akkor nem várható az első félévben kamatcsökkentés.

A leginkább derűlátó a londoni házak között a Goldman Sachs, amely az előrejelzési sáv aljára, 7,2 százalékra jósolja a 12 havi decemberi inflációt. Ez a cég sem valószínűsített jegybanki kamatmódosítást az idei első félévre, hivatkozva a még mindig magas inflációra és "a potenciálisan gyengülő" globális kockázatkerülési hajlamra.

A 2. legmagasabb uniós kamatláb

A Barclays Capital befektetési ház 7,3 százalékos decemberi infláció mellett viszont már februárra kamatcsökkentést vár, és az első negyedév végére 7,25 százalékos jegybanki alapkamatot valószínűsít.

A Magyarországon irányadó kamatláb a második legmagasabb az Európai Unióban. A londoni elemzők többségének véleménye szerint a magas inflációtól való félelem miatt akár még félévig is 7,5 százalékon tarthatja a monetáris tanács a jegybanki alapkamatot. Abban több elemző is egyetért, hogy a decemberi infláció mértékét leginkább az élelmiszerek és az üzemanyag árának emelkedése befolyásolta.

A központi Statisztikai Hivatal kedden teszi közzé a decemberi fogyasztói áremelkedésre vonatkozó adatokat.

Hanganyag: Panulin Ildikó