eur:
393.83
usd:
365.5
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Gyurcsány szerint népszerű lenne, ha nem teljesítené kötelességét

Magyarországon nincs szükség újabb megszorításokra, csak a már elhatározott intézkedéseket kell végrehajtani, mondta a Euromoney magazinnak adott nyilatkozatában a miniszterelnök, aki szerint a kormány a következő két évben a GDP-értékhez mérve fél százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet.

Gyurcsány Ferenc a legnagyobb londoni gazdasági magazin januári számában közölt interjúban azt mondta: a megújított konvergenciaprogram alapján 2009-re a GDP-érték 3,2 százalékára - a nyugdíjpénztári megtakarításokat levonva 2,9 százalékra - csökken az államháztartási hiány.

Új takarékossági programra és "a vita újbóli megnyitására" nincs szükség, azokat az intézkedéseket kell végrehajtani, amelyek bevezetéséről már döntés született - mondta a kormányfő.

Az alacsony növekedéssel kapcsolatos felvetésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a "nagyon kemény" takarékossági program bevezetése és a magyar költségvetési egyensúly helyreállítása nyilvánvalóan áldozatokkal jár; a program ára "egy átmeneti időszakban" a lassabb növekedés.

A takarékossági intézkedésektől eltekintve azonban a kormány más intézkedésekkel javítja is az üzleti környezetet; a jövőben például radikálisan, egy órára csökken a vállalkozások alapításához szükséges idő - mondta a miniszterelnök.

Arra a felvetésre, hogy egyes bírálatok szerint a deficitcsökkentő intézkedések eddig inkább az adóemelésekre, semmint a kiadások visszafogására összepontosítottak, Gyurcsány Ferenc azt mondta: az ország rövid távon hatalmas költségvetési egyensúlytalanságokkal néz szembe, és "megkérdőjelezhetetlen, hogy bevételnövelő intézkedésekre volt szükség".

Azonban a költségvetési stabilizációs folyamat négy- vagy ötévnyi időszakának végén az adóteher nem lesz magasabb, mint az elején, sőt talán alacsonyabb lesz - tette hozzá.

Gyurcsány Ferenc a Euromoney idézete szerint azt mondta: a kormány a következő két évben a GDP-érték arányában 0,5 százalékkal szeretné csökkenteni az átlagos adóterhet.

Arra a kérdésre, hogy az átmeneti időszak mikor ér véget és mikortól kezd ismét gyorsulni a GDP-növekedés, a miniszterelnök azt mondta, hogy a következő évben.

"A következő év jobb lesz, mint ez", idézi Gyurcsány Ferencet a Euromoney.

A miniszterelnök kijelentette: reméli, hogy a felelős költségvetés kötelméről szóló tervezetet az alkotmányban is rögzíteni lehet, és ehhez szeretné megnyerni az ellenzék egyetértését, mert közös érdekről van szó. De az új szabályokat, és az ezek betartását felügyelő új intézményt az alkotmány módosítása nélkül is meg lehet honosítani; a legfontosabb garanciák elfogadtatásához megvan az elégséges többség - tette hozzá.

A takarékossági intézkedések népszerűtlenségét firtató kérdésre Gyurcsány Ferenc azt mondta: a politika nem szépségverseny, ő pedig nem színész, így nem kell nagyon népszerűnek lennie.

"A következő választások 2010-ben lesznek (...), a népszerűség hol felmegy, hol le. Azon az áron nem lehetek népszerű, hogy nem teljesítem a kötelességemet" - fogalmazott a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, ha a Fidesz kezdeményezte népszavazás sikerrel jár, elfogadja-e, hogy az a kormánnyal szembeni hivatalos bizalmatlansági indítvány, Gyurcsány Ferenc azt mondta: neki a parlamentben van szüksége bizalomra, ott pedig széles többsége van.

"Nincs szükség népszavazásra ahhoz, hogy tudjuk: a legtöbben nem kedvelik az adóemelést" - tette hozzá.

Véleménye szerint egyébként az ellenzék sem magát a reformfolyamatot akarja leállítani, hanem az egészségügyi ellátásban bevezetett vizitdíjat és az egyetemi képzési hozzájárulást, amelyek a reformnak csak egyes eszközei.

"Ez nem fogja megváltoztatni a reformok melletti elkötelezettségemet" - mondta Gyurcsány Ferenc a Euromoney-nak adott nyilatkozatában.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×