Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Több ajánlat érkezett az ELMŰ részvényeire

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Érvényes ajánlatok érkeztek a Budapesti Elektromos Művek 10,6 százalékos részvénycsomagjára, amelyet a főváros nevében a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. hirdetett meg eladásra - közölte a társaság vezérigazgatója.

Gál Csaba elmondta: sem az ajánlatevők számát, sem azok nevét nem hozhatja nyilvánosságra, a tenderről a főváros holnap ad tájékoztatást.

A vezérigazgató emlékeztetett: a pályázati kiírás szerint a minimális ár 16 milliárd forint, az Elmű-részvények jelenlegi árfolyamán a csomag értéke mintegy 20 milliárd forint.

A jelenlegi fő tulajdonos német RWE stratégiai szövetségesével együtt az 1995-ös privatizációkor szerezte meg a részvények többségét, most mintegy 82 százalékos tulajdonosai a közművállalatnak.

Budapest vezetése nehéz anyagi helyzete miatt döntött úgy tavaly nyáron, hogy eladja meglévő ELMŰ-részesedését 25 ezer forintos minimálárfolyamon.

Piaci hírek szerint két szakmai befektető pályázott a társaság egytizedéért, a fő tulajdonos RWE és az MVM.

Ha a fő tulajdonos RWE-nek sikerül megvenni a felkínált pakettet, akkor 90 százalék fölé kerül és a többi részvényesnek kötelezően ajánlatot kell tennie.

A meghívott befektetők csütörtök délelőttig nyújthatták be ajánlataikat, második forduló csak akkor lesz, ha ajánlatárak megegyeznek egymással, egyébként a legtöbbet kínálóval Budapest már pénteken szerződik.

Hanganyag: Panulin Ildikó