eur:
395.64
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kína részben ellensúlyozza a lassuló világgazdasági növekedést

A Világbank szerint az idén lelassul a globális gazdasági növekedés. A jó hír viszont az, hogy a kínai gazdaság teljesítménye ezt valamennyire ellensúlyozza.

A tavaly kirobbant hitelezési válság nyomán az idén lassulni fog világszerte a gazdasági növekedés - figyelmeztet a Világbank.

A fejlődő piacok "viharálló képessége" ugyanakkor ezt bizonyos mértékben ellensúlyozza - jegyzi meg az intézmény.

A Világbank szerint a tavalyihoz képest három tized százalékkal, 3,3-re mérséklődik a globális növekedés. Ezzel szemben a fejlődő országok gazdasága 7,1 százalékkal bővül - bár ezt kisiklathatja egy esetleges újabb pénzügyi válság.

Kreditkrízis és fejlődő piacok: az amerikai növekedés jobban hat rájuk

A most kiadott világbanki jelentés az első olyan anyag, amely foglakozik azzal, hogy a hitelezési válság mikén hat ki a fejlődő piacokra.

A konklúzió az, hogy az augusztusi visszaesés után rövid időn belül magukhoz tértek a nemzetközi pénzpiacoktól viszonylag elszigetelt fejlődő piacok. Az amerikai gazdaság kilátásai ugyanakkor már jobban befolyásolják a fejlődő országok teljesítményét.

A tanulmány szerint az első félévben drasztikusan lelassul az amerikai gazdaság növekedésre és egy százalékra esik, de jövőre gyorsan magához tér.

Ha azonban tartós lesz a tengerentúlon a visszaesés, akkor az negatívan befolyásolja majd az olyan országok exportját és befektetési piacát, mint például Brazília.

Míg azonban a fejlett államok gazdasága alig több, mint két százalékkal bővül az idén, addig Kína ebben az évben és jövőre is várhatóan 10 százalékos növekedést produkál, nyomában Indiával.

A két vezető feltörekvő piac nélkül a fejlődő világ csak öt és fél százalékos növekedést tudna felmutatni - jegyzik meg a szerzők.

A kínai gazdasági boom ugyanakkor gyorsuló inflációhoz és túlértékelt részvénypiachoz is vezethet - figyelmeztet a Világbank.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×