Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Javuló külkereskedelmi adatok, de az exportnövekedés csökkenőben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Bár tavalyhoz képest jelentősen csökkent a külkereskedelmi hiány, a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy az export visszaesőben van - kommentálta a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatait az ING elemzője.

Tavaly január-novemberben a külkereskedelmi áruforgalom hiánya az előzetes adatok szerint 286 millió euró volt, míg egy évvel korábban 2,251 milliárd eurót tett ki - közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Euróban számolva 2007 január-november között a kivitel értéke 16,5 százalékkal, a behozatalé 12,3 százalékkal bővült az előző évhez képest. A külkereskedelmi mérleg 2007 novemberében 70 millió euró aktívumot mutatott, ami az egyenleg 160 millió eurós javulását jelenti az előző év azonos hónapjához képest.

A novemberi kivitel értéke euróban számolva 7,9, a behozatalé 5,2 százalékkal haladta meg a tizenkét hónappal korábbi értéket.

Tavaly január-októberben a külkereskedelmi hiány a részletes adatok szerint 356 millió euró volt, 1.805 milliárd euróval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Németh Dávid, az ING elemzője az InfoRádióban azt mondta: az elmúlt évi exportjavulást az európai konjunktúra okozta, az import azonban a lakossági fogyasztás visszaesése és a beruházási import megtorpanása miatt elmaradt az exporttól, így a külkereskedelmi mérlegünk hiánya csökkent.

A kivitel növekedési üteme azonban novemberben már csökkenést mutatott, így elképzelhető, hogy mindez nem folytatódik.

Hanganyag: Panulin