eur:
393.47
usd:
368.12
bux:
65986.87
2024. április 24. szerda György

"A gazdaságot nem rendíti meg az alacsony hazai fogyasztás"

A gazdasági fellendülés tavaly alig gyakorolt hatást a németek vásárlási kedvére, a kiskereskedelmi forgalom egy százalékkal visszaesett a wiesbadeni szövetségi statisztikai hivatal adatait szerint.

A németek vásárlási kedvének visszaesésében jelentős szerepet játszott az a tény, hogy 2007. január elsején két százalékkal emelték az áfát, és emiatt sokan már 2006 végén beszerezték a nem napi fogyasztásra szánt árucikkeket. Más szóval a 2006-os esztendőt szinte rekorderedménnyel zárta a kereskedelem, következésképpen tavaly már nem sok lehetőség kínálkozott a korábban igencsak magasra emelt léc átugrására.

Noha a karácsonyi vásár pontos adatai még nem állnak rendelkezésre, pénzügyi körök szerint az ünnepek előtti forgalom aligha változtatott a tavalyi év gyenge átlagán. Ennek ellenére a gazdasági élet vezetői cseppet sem búsulnak, mert a kereskedelmi többlet így is rekordszintet ért el. Éves összehasonlításban a kivitel 3,2 százalékkal, a behozatal pedig közel 2,5 százalékkal emelkedett.

A globalizáció eredményeképpen a német gazdaságot már nem rendíti meg, ha vérszegény a hazai fogyasztás. A növekedés forrása külföldön van. Habár a gazdaság húzóágának tekintett export is megérzi a nemzetközi konjunktúrában érezhető lassulást, a kivitel a múlt évben kereken 980 milliárd euró bevételt biztosított a német nemzetgazdaságnak.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 08:31
×
×
×
×