Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jó évet zárt a német gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Német cégek számára az elmúlt esztendő igen sikeres volt, ugyanis további három vállalatnak sikerült a világ legjelentősebb 100 konszernje közé feltornásznia magát. Ezzel egy időben Kína is az élvonalba tört.

A gazdasági teljesítmények értékelésére szakosodott Ernst & Young most közétett felmérése szerint tavaly újabb német és kínai vállalatoknak sikerült feltörniük a nemzetközi viszonylatban legjelentősebb 100 cég közé.

A véleményezés alapját a legfrissebb tőzsdei adatok képezték. A listát már korábban is a kínai PetroChina nevű konszern vezette 724 milliárd dollár tőkével.

A második és harmadik helyen amerikai cégek, az Exxon Mobil valamint a General Electric áll. Az élvonalbeliek közé feltört német vállalatok közül a Volkswagennek tavaly sikerült megdupláznia tőkéjét és a legnagyobb európai autógyárat a maga 82 milliárd dollárjával most a 94 helyen jegyzik.

A sorban némileg mögé szorult a szintén kiváló gazdasági évet záró második legnagyobb német energiaszolgáltató, az RWE rövidítéssel jelölt észak-rajna-vesztfáliai áramszolgáltató.

Valamivel jobb helyezést ért el a 100 legjelentősebb cég közé újonnan bekerült Deutsche Telekom. Így Németország a 7.-ről az 5. helyre küzdötte fel magát, közvetlenül Kína és Franciaország mögé.

Az amerikai gazdasági életet tépázó válság ellenére is az Egyesült Államok a listavezető, a második helyen Nagy-Britannia következik. Az Ernst & Young tanulmányának elkészítői emlékeztettek arra, hogy a sorrendbeli változásokban komoly szerepet játszik a dollár tartós gyengesége, valamint az amerikai ingatlan-hitelrendszer megingása.

Hanganyag: Vincze András