eur:
394.33
usd:
370.17
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Jó évet zárt a német gazdaság

Német cégek számára az elmúlt esztendő igen sikeres volt, ugyanis további három vállalatnak sikerült a világ legjelentősebb 100 konszernje közé feltornásznia magát. Ezzel egy időben Kína is az élvonalba tört.

A gazdasági teljesítmények értékelésére szakosodott Ernst & Young most közétett felmérése szerint tavaly újabb német és kínai vállalatoknak sikerült feltörniük a nemzetközi viszonylatban legjelentősebb 100 cég közé.

A véleményezés alapját a legfrissebb tőzsdei adatok képezték. A listát már korábban is a kínai PetroChina nevű konszern vezette 724 milliárd dollár tőkével.

A második és harmadik helyen amerikai cégek, az Exxon Mobil valamint a General Electric áll. Az élvonalbeliek közé feltört német vállalatok közül a Volkswagennek tavaly sikerült megdupláznia tőkéjét és a legnagyobb európai autógyárat a maga 82 milliárd dollárjával most a 94 helyen jegyzik.

A sorban némileg mögé szorult a szintén kiváló gazdasági évet záró második legnagyobb német energiaszolgáltató, az RWE rövidítéssel jelölt észak-rajna-vesztfáliai áramszolgáltató.

Valamivel jobb helyezést ért el a 100 legjelentősebb cég közé újonnan bekerült Deutsche Telekom. Így Németország a 7.-ről az 5. helyre küzdötte fel magát, közvetlenül Kína és Franciaország mögé.

Az amerikai gazdasági életet tépázó válság ellenére is az Egyesült Államok a listavezető, a második helyen Nagy-Britannia következik. Az Ernst & Young tanulmányának elkészítői emlékeztettek arra, hogy a sorrendbeli változásokban komoly szerepet játszik a dollár tartós gyengesége, valamint az amerikai ingatlan-hitelrendszer megingása.

Hanganyag: Vincze András

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×