eur:
394.99
usd:
370.67
bux:
65121.89
2024. április 19. péntek Emma

Félmillióba sem kerül majd a VW Bogár utódja

A világ legolcsóbb autóját dobja piacra a héten az indiai Tata. A "nép autójából" a reményeik szerint évi egymillió darabot adnak majd el.

Az új indiai "népautó" mindössze százezer rúpiába (442 ezer forintba) kerül majd, és a családi óriásvállalat irányítója, a 70 éves Ratan Tata reményei szerint biztonságot nyújt majd azoknak az indiai millióknak, akik eddig életveszélyes körülmények között közlekedtek, mert nem engedhettek meg autót maguknak.

"Ez az aggodalom vezetett; azokra a családokra gondoltam, amelyek potenciális életveszélyben közlekedtek - az apa a kétkerekű kormánya mögött, a gyerek előtte áll, az asszony hátul ül. És ehhez még vegyék hozzá a vizes utat!" - írta a cég internetes honlapján.

Forradalmasítja az autópiacot

A piac gyakorlatilag kielégíthetetlen: India gazdasági növekedése évente 9 százalék körüli, a ma 50 milliós középosztály becslések szerint 2025-re elérheti az 583 milliót.

A kontinensnyi országban tavaly egymilliónál több autót és hétmillió motort adtak el - a Tata abban bízik, hogy közülük jó néhányan ülnek majd át négykerekűbe, ha megengedhetik maguknak.

Elemzők szerint az új "népautó" az egész világon forradalmasítja majd a piaci árakat, hiszen több cégnél is terveznek hasonló termékeket.

Pusztítóak lesznek a következmények

Ez máris riasztotta a környezetvédőket, akik eddig is folyamatosan próbáltak figyelmeztetni a túlzsúfolt indiai városokban kialakult dugókra és az egyre rosszabbodó légszennyezésre. Mivel az új autó alig feleannyiba kerül majd, mint a most legolcsóbban kapható Maruti 800-as, piacra dobása pusztító következményekkel jár majd - figyelmeztetnek a zöldek.

Az új autót még kevesen látták, hivatalosan csütörtökön mutatják be a közönség előtt, és csak néhány dolog szivárgott ki róla. Azt már tudni lehet, hogy akárcsak Hitler népautója, a Volkswagen bogár, ez is farmotoros és négy ajtós. A motor 600 köbcentis, a karosszéria pedig jórészt műanyagból készül. A Kolkatában (Kalkutta) újonnan létesített gyárban készítik majd, amelynek tervezett kapacitása évi negyedmillió autó.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×