Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Tíz százalék felett a Rahimkulov-család befolyása az OTP-ben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Tíz százalék fölé emelkedett a Rahimkulov-család szavazati befolyása az OTP-ben, de a pénzügyi befolyása 10 százalék alatt maradt - mondta el az InfoRádiónak Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője. Szerinte a család célja profitszerzés, nem pedig ellenséges felvásárlás. Hozzátette: a hitelintézeti törvény előírja, hogy 10 százalékos részesedés felett engedélyt kell kérni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől.

Tíz százalék fölé emelkedett a Rahimkulov-család pénzügyi befolyása az OTP-ben, aminek az elemző szerint technikai oka van. A bank ugyanis sajátrészvényt vásárolt, amely azonban nem jelent szavazati jogot számára. Így a többi részvényes értékpapírja nagyobb befolyást tesz lehetővé.

Az orosz milliárdos család így a szavazatok 10,06 százalékát tudhatja magáénak, ezt pedig azt jelenti, hogy a 10 százalék feletti szint fenntartásához engedélyt kell kérni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől.

Ha ezt nem teszik meg, vagy nem kapják meg az engedélyt, akkor a hitelintézeti törvény értelmében a szavazati arányt 10 százalék alá kell csökkenteni.

Sarkadi-Szabó Kornál nem látja okát, hogy az orosz pénzügyi befektető ne kapná meg az engedélyt, hiszen részvényvásárlása nem ellenséges felvásárlás volt, hanem pénzügyi befektetés.

A hitelintézeti törvény azonban kiköti: ha a szavazati arány eléri a 15 százalékot, újabb engedélyt kell kérni a PSZÁF-tól, 33 százaléknál pedig még egyet.

Az alapszabályba foglalt korlátozás szerint egy részvényes sem gyakorolhat közvetlenül és/vagy közvetve a társaság által kibocsátott, közgyűlésen szavazásra jogosító részvényekhez fűződő szavazati jogok 25 százalékát - illetve amennyiben a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot - 33 százalékát meghaladó mértékű szavazati jogot.

Hanganyag: Kaputa Júlia