eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Tíz százalék felett a Rahimkulov-család befolyása az OTP-ben

Tíz százalék fölé emelkedett a Rahimkulov-család szavazati befolyása az OTP-ben, de a pénzügyi befolyása 10 százalék alatt maradt - mondta el az InfoRádiónak Sarkadi-Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője. Szerinte a család célja profitszerzés, nem pedig ellenséges felvásárlás. Hozzátette: a hitelintézeti törvény előírja, hogy 10 százalékos részesedés felett engedélyt kell kérni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől.

Tíz százalék fölé emelkedett a Rahimkulov-család pénzügyi befolyása az OTP-ben, aminek az elemző szerint technikai oka van. A bank ugyanis sajátrészvényt vásárolt, amely azonban nem jelent szavazati jogot számára. Így a többi részvényes értékpapírja nagyobb befolyást tesz lehetővé.

Az orosz milliárdos család így a szavazatok 10,06 százalékát tudhatja magáénak, ezt pedig azt jelenti, hogy a 10 százalék feletti szint fenntartásához engedélyt kell kérni a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől.

Ha ezt nem teszik meg, vagy nem kapják meg az engedélyt, akkor a hitelintézeti törvény értelmében a szavazati arányt 10 százalék alá kell csökkenteni.

Sarkadi-Szabó Kornál nem látja okát, hogy az orosz pénzügyi befektető ne kapná meg az engedélyt, hiszen részvényvásárlása nem ellenséges felvásárlás volt, hanem pénzügyi befektetés.

A hitelintézeti törvény azonban kiköti: ha a szavazati arány eléri a 15 százalékot, újabb engedélyt kell kérni a PSZÁF-tól, 33 százaléknál pedig még egyet.

Az alapszabályba foglalt korlátozás szerint egy részvényes sem gyakorolhat közvetlenül és/vagy közvetve a társaság által kibocsátott, közgyűlésen szavazásra jogosító részvényekhez fűződő szavazati jogok 25 százalékát - illetve amennyiben a társaságban más részvényes szavazati joga is meghaladja a 10 százalékot - 33 százalékát meghaladó mértékű szavazati jogot.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×