eur:
393.26
usd:
368.03
bux:
66083.45
2024. április 24. szerda György

Csehországban 2019-ben vezetnék be az eurót?

Elképzelhető, hogy Csehország csak 2019-ben, a nemzeti valuta, a korona bevezetésének 100. évfordulóján csatlakozik az eurózónához - jelentette ki Zdenek Tuma, a Cseh Nemzeti Bank elnöke.

A cseh jegybank első embere az Ekonom című gazdasági hetilap csütörtöki számában megjelent interjújában a többi között hangsúlyozta: az euró bevezetése elsősorban politikai döntés.

Csehországban jelenleg alacsony az euróbevezetés politikai támogatottsága, ezért szerinte az euróövezethez történő csatlakozás időpontját egy megfelelő, vonzó évszámhoz kellene kötni.

Ilyen dátum lehetne 2019, amikor 100 éves jubileumát ünnepli az ország nemzeti fizetőeszköze, a cseh korona. Tuma azonban hangsúlyozta: ez csupán személyes véleménye.

Tény viszont, hogy addigra a cseh gazdaság már a reform minden nehézségen túljut, és könnyebben meg tudna birkózni az esetleges kedvezőtlen hatásokkal is - nyilatkozta a jegybank elnöke.

Csehország eredetileg 2012-ben tervezte bevezetni az eurót, tavaly októberben Mirek Topolanek kormányfő azonban közölte, hogy ezt az időpontot nem tartja reálisnak.

Szerinte előbb lényegesen csökkenteni kell az államháztartási hiányt, és be kell fejezni a nyugdíj- és az egészségügyi reformokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×