Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ismét a csúcson a német gazdaság

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hat európai ország gazdasági vezetői körében végzett felmérés alapján Németország az Európai Unió leginkább versenyképes tagállama. A megtisztelő helyre Németország alig öt év alatt küzdötte fel magát.

A gazdasági fellendülés alapját már az előző, balközép kormány megvetette, a közel három éve hivatalban lévő nagykoalíció pedig tovább egyengette az utat a tartós konjunktúra felé.

Az öt uniós ország és Svájc menedzserei körében végzett felmérés szerint Kínától eltekintve egyetlen országban sem sikerült olyan mértékben átalakítani a gazdasági feltételeket a tartós konjunktúra számára, mint Németországban.

Nem véletlen tehát, hogy a német ipar az Európai Unión belül az első helyre küzdötte fel magát a versenyképesség terén.

A felmérés értékelésekor a berlini kormány által felkért szakértői bizottság vezetője, Bert Rürup rámutatott arra, hogy a kiváló eredmény - a politikai feltételek biztosításán túl - részben a cégek belső reformjára, részben pedig a tarifapartnerek közti mértéktartó megállapodásokra vezethető vissza.

Utalt arra is, hogy a fellendülésben komoly szerepet játszik a külföldi beruházók egyre nagyobb jelenléte, amit az is bizonyít, hogy a tőzsdén jegyzett vezető cégek többsége a múlt év óta külföldi részvényesek tulajdonában van.

Az új évi kilátásokra utalva az egyik legnagyobb nemzetközi befektetői társaság, a Goldman Sachs képviselője úgy vélte, hogy Németország 2008-ban aligha tudja majd fokozni versenyképességét, mert az egyre hangosabban szorgalmazott minimálbér bevezetése fékezni fogja a gazdasági fejlődés ütemét.