eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Terjeszkedik a Richter

Jóváhagyták a Richter részvényesei a Genefarral kötött szerződést a lengyel Polpharma és az orosz Akrihin gyógyszergyártó megszerzéséről. Az akvizíciókat új részvények zártkörű kibocsátásával bonyolítja le a magyar vállalat.

A Richter november közepén jelentette be a lengyel Polpharma 99,6 százalékának és az orosz Akrihin 80,6 százalékának megszerzését. A lengyel akvizíció értéke 231 milliárd forint, az orosz cég vételára 22 milliárd forint.

A Richter vezérigazgatója akkor azt mondta: a társulásokkal a Richter a közép-kelet-európai régió vezető gyártója lesz, és a második legnagyobb a lengyel gyógyszerpiacon.

A december 18-ára összehívott rendkívüli közgyűlésen a részvényesek valamivel több mint fele vett részt. A vezérigazgató hangsúlyozta: a társulás mögött jól megalapozott stratégiai megfontolások állnak, és ez a tranzakció kiemelkedő lehetőséget teremt a részvényesi érték jelentős növelésére.

Az eddigi információk szerint a Richter és a Polpharma termékportfoliója kiegészíti és nem átfedi egymást. A társulás a Richter számításai szerint évi mintegy 35 milliárd forint szinergiát jelent a bevételek növekedésével és a költségmegtakarítás eredményeként.

Az Akrihin megvásárlásának feltétele a Polpharmával való társulás lezárása. A Polpharma és az Akrihin megvásárlásával a Richter bevételeinek 25 százaléka Lengyelországból, 20 százaléka az orosz piacról származik majd, és mindössze 17 százalék lesz a magyarországi bevételek aránya.

A Richter Gedeon Nyrt. tulajdonosai a közgyűlésen tudomásul vették a Genefarral kötött szerződést, jóváhagyták a társaság alaptőkéjének felemelését. Az új részvényeket a Genefar jegyezheti.

Az Akrihin megvásárlására kibocsátott részvénycsomagot is figyelembe véve a Genefar lesz a Richter legnagyobb tulajdonosa 26,75 százalékos arányban. A magyar állam tulajdoni hányada 25,1 százalékról 18,35 százalékra csökken.

A Genafar az új kibocsátású Richter-részvényeket öt éven keresztül csak nagyon korlátozottan értékesítheti. A közgyűlésen döntöttek arról is, hogy kérik az új kibocsátású Richter-részvények bevezetését a Budapesti és a Luxembourgi Értéktőzsdére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×