Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megnyomták a szibériai gombot

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A német külügyminiszter és az orosz államfői tisztségre kiszemelt jelenlegi kormányfőhelyettes ünnepélyes keretek között - egy jelképes gombnyomással - megindította a termelést a nyugat-szibériai Juzsnoje-Russzkoje földgázmezőn.

Az alighanem leggazdagabb nyugat-szibériai földgázmezőről továbbítják majd Európába is az energiát a Balti-tenger alatt tervezett vezetéken.

A Szentpétervár melletti Vyborg kikötőt a Rostock közeli Greifswalddal összekötő földgázvezeték megépítésében az előző kancellár, Gerhard Schröder állapodott meg Vlagyimir Putyin elnökkel.

A téma azóta is sötét árnyékot vet Berlin és Varsó kapcsolatára, de borzolja a kedélyeket a balti országokban is, mert a kormányok úgy érzik, fejük felett döntöttek a gazdasági szempontból kulcsfontosságú kérdésben.

Becslések szerint legalább 600 milliárd köbméter rejlik a Juzsnoje-Russzkoje földgázmező mélyén.

A kitermelésében 10 százalékos arányban részt vesz az egyik legnagyobb német vegyipari cég, a BASF is.

A földgázkitermelés ünnepélyes beindításakor mind Putyin elnök, mind pedig az elnöki tisztségre pályázó Medvegyev elismeréssel méltatta a német-orosz együttműködést.

Putyin hozzáfűzte azt is, hogy a Balti-tenger alatti vezeték üzembe helyezése fontos lépést jelent majd Európa gazdasági stabilitásának biztosítására.

A német külügyminiszterrel folytatott bizalmas tárgyalást követően a földgázszállításra utalva az orosz elnök leszögezte, hogy nem annyira a mennyiség, hanem a két partner közti kapcsolat szilárdsága a döntő tényező.