eur:
395.77
usd:
372.62
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nyereséggel zár és optimista a Magyar Fejlesztési Bank

A Magyar Fejlesztési Bank több mint 10 milliárd forint nyereséggel zárja a 2007-es évet - jelentette be a pénzintézet vezérigazgatója. Czirják Sándor az InfoRádiónak elmondta: 2008-ban három új finanszírozási programot indítanak, és 100 milliárd forint új hitelkihelyezéssel számolnak.

Nyereséges évet zár 2007-ben a Magyar Fejlesztési Bank, amely idén 130 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, legnagyobb részét kis- és agrárvállalkozókhoz és önkormányzatokhoz, valamint a lakossághoz - mondta az InfoRádiónak a pénzintézet vezérigazgatója.

Czirják Sándor hozzátette: jövőre az MFB három új finanszírozási programot indít, megindul majd a deviza-refinanszírozás a kereskedelmi bankok irányába, mivel az ügyfelek egyre gyakrabban választják a devizahiteleket.

Egyre több vállalkozás fejleszti gépparkját lízingkonstrukcióban, a Magyar Fejlesztési Bank az ilyen típusú beruházások lehetőségeit is segíti majd, ugyancsak egy refinanszírozási lehetőséggel, ráadásul módosul majd a Panel Plusz Hitelprogram is - közölte a vezérigazgató.

Reménykednek

A magyar gazdasági helyzet bizonytalansága miatt a beruházási aktivitás jóval gyengébb volt, mint a korábbi időszakban, az MFB ugyanakkor arra számít, hogy valamelyest erősödik majd, ennek hatására pedig megnő a kereslet a hiteltermékek iránt - mondta Czirják Sándor.

A Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatója úgy véli: a pénzpiaci helyzet nem befolyásolja majd nagymértékben a pénzintézet potenciális hitelezési lehetőségeit, inkább az hat majd erre, hogy milyenek lesznek a vállalkozási szféra várakozásai.

Ugyancsak sokat számít, hogy bank külföldi partnereinek gazdasági növekedése és kereslete milyen mértékben nő - tette hozzá Czirják Sándor.A Magyar Fejlesztési Bank mögött állami garancia van, ezért bizonyos tekintetben jobb helyzetben van, mint más kereskedelmi bankok - mondta az InfoRádióban az a pénzintézet vezérigazgatója.

A külföldi tulajdonban lévő kereskedelmi bankok anyavállalatai ugyanis a pénzügyi turbulencia miatt csak nehezen tudnak hitelhez jutni, ez pedig visszahat a Magyarországon működő pénzintézetekre is - tette hozzá Czirják Sándor.

Az MFB vezérigazgatója közölte: a bank a nemzetközi piacon fel tudja venni a szükséges forrásokat, a nehezebb piaci körülmények között azonban ezek drágábbak, mint korábban. A pénzintézet éppen ezért "bespájzolt", hogy a nehéz helyzetben ne legyenek likviditási problémái.

Nem várnak magas hitelkamatot

Egyelőre nem lehet tudni, hogyan módosulnak a kamatok a Nyugat-Európában kialakult likviditási válság hatására, ezért nehéz megjósolni, milyen mértékben növekednek a hitelkamatok - mondta Czirják Sándor, aki úgy véli, 1 százalékosnál valószínűleg nem lesz nagyobb a változás.

A vezérigazgató szerint a válság hullámai 2008 tavaszától kezdenek majd csitulni, amikor megjelennek a befektetési bankok és brókercégek mérlegei.

Ezekből - magyarázta Czirják Sándor - kiderül, hogy mekkorák voltak a valódi veszteségek, így megszűnik a most tapasztalható bizonytalanság, ami megnyugtatja majd a piacokat.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×